Gå til sidens hovedinnhold

- Svindlet alle med boliglån for 15.000 kroner

Hevder svensk storbank. Også den norske renten har systematisk blitt manipulert, ifølge innsider.

Onsdag skrev Nettavisen NA24 en artikkel om en innsider fra finansmiljøet som innrømmer at han har vært med på å manipulere den norske pengemarkedsrenten Nibor.

Etter Nettavisen NA24 avsløring onsdag må renteregimet og regelverket endres

Nøyaktig klokken 12.00 hver formiddag klokkes denne renten inn til en ny notering. De som fastsetter den er de seks store bankene DnB, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea og Danske Bank.

- Det enkleste i verden er å styre Nibor noen punkter opp eller ned, alt etter hvor du vil ha den, sier kilden, som i mange år har vært sentralt plassert på innsiden i én av de seks bankene og som sitter med førstehåndskunnskap om hvordan Nibor fastsettes.

- Og det gjorde de seks bankene ofte?

- Ja, helt klart.

Les saken her: - Slik manipulerte jeg den norske renten

Enorme beløp
Dersom det Nettavisen NA24s kilde sier stemmer, blir også du rammet av dette.

- I det store bildet er alle nordmenn berørt, enten i kraft av hvordan vi sparer pengene vi har til overs, eller når vi opptrer som lånekunder. Nibor forstås gjerne som risikofri rente og nivået på Nibor betyr noe for investeringsbeslutning. Og selv om forbruker ikke aktivt bruker Nibor som beslutningsgrunnlag, vil de som forvalter pensjonsmidlene våre gjøre det. Det er i det hele tatt vanskelig å se hvordan en vanlig person ikke blir påvirket, sier Jorge B. Jensen, Fagdirektør Finans, til Nettavisen NA24.

Og selv om manipulasjonen isolert sett fører til små bevegelser i renten er det ikke småpenger det er snakk om.

- Basert på hva den svenske banken SEB hadde beregnet og de danske boliglånskundenes eksponering mot Cibor, ble det hevdet at et vanlig boliglån ble priset 15.000 kroner for høyt per år. SEB estimerte at pengemarkedsrenten har ligget 0,25-0,60 prosentpoeng for høyt over tid. Man kan imidlertid ikke sammenligne forholdene i Norge og Danmark uten videre. Likevel illustrerer det hvor stor effekt manipulasjon av tilsynelatende små tall kan ha for vanlige forbrukere, sier Jensen.

- Det hører også med at danske myndigheter ikke støttet SEB beregninger. Finansrådet i Danmark kom tvertimot til at renta ikke hadde ligget for høyt, sier Jensen.

Det er imidlertid også på andre måter enn boliglån du kan ha blitt rammet.

- Direkte eller indirekte påvirkes alle våre penger som er under forvalting, deriblant pensjonssparingen vår, sier Jensen.

Han trekker også frem et annet eksempel.

- Nibor spiller en rolle i kost-nytte vurderinger som foretas. Det gjelder også offentlig og kommunale investering, og dermed tjenestetilbud vi som borgere mottar.

Kan ramme arbeidsplasser
Men også med tanke på landets bedrifter er det kritisk om renten blir manipulert.

- Dette er en rente som det ikke må herske tvil rundt. Den inngår både i prising av banklån og ikke minst er viktig for store deler av det norske obligasjonsmarkedet. Store verdier står på spill her, sier Pål Ringholm, analysesjef for kreditt hos Swedbank First Securities, til Nettavisen NA24.

Dersom en bank for eksempel har lånt store penger til en bedrift i obligasjonsmarkedet til fast rente pluss Nibor, som for eksempel fastsettes hver tredje måned, vil bankene tjene gode penger på å flytte renten litt høyere i tiden før renten i obligasjonslånet settes på nytt. Det norske obligasjonsmarkedet alene er på svimlende 1.853 milliarder kroner. Av dette er litt under halvparten basert på flytende rente.

Skulle Nibor bli manipulert høyere vil det i så fall bety at bedriftene som har lånt penger må betale mer enn hva de skulle. Det igjen vil da gå utover lønnsomheten, noe som i siste innstans også kan føre til at arbeidsplasser kan gå tapt.

kilden forklarer at hver enkelt bank kan flytte hele markedet, og at det ikke er mye som skal til før det er snakk om enorme summer.

Norges Bank har tidligere notert seg at dersom Nibor øker med 0,01 prosentpoeng så vil de årlige rentebetalingene i derivatmarkedet øke med utrolige 580 millioner kroner. De årlige rentebetalingene i obligasjonsmarkedet vil samtidig øke med 74 millioner kroner.

- For mange av oss utenforstående er ikke skandalen særlig stor, fordi vi ikke har særlig høy tillit til egenstyringen (corporate goverance) i finansnæringen. Bedrageriets størrelse derimot kan være stort, fordi små andeler kan bli til enorme beløp, sier BI-professor Petter Gottschalk til Nettavisen NA24.

Bankene avviser at de kjenner til at Nibor har blitt manipulert. Les deres kommentarer til påstandene her: Avviser rentejuks

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken