Gå til sidens hovedinnhold

Svinedyr og grisevakker

Rundt 1500 pressefolk følger med når Tiger Woods og resten av golfeliten slår ut på Pebble Beach fra klokken fire i ettermiddag. Nettavisen har testet banen.

Verden er full av gode og vakre golfbaner, likevel våger vi påstanden: Du finner ikke maken til Pebble Beach Golf Links.

Det var her Tiger Woods vant sin spektakulære US Open i 2000, og det beste av alt: Du kan spille den selv!

Billig er det riktignok ikke. Du må overnatte to netter på et av hotellene for å få spille en runde på Pebble Beach. Til gjengjeld kan du ta med det en runde på den ekstremt vanskelige Spyglass Hill. To netter og to golfrunder vil koste det drøyt 2.000 dollar, eller rundt 13.000 kroner.

Men da får du ogås en opplevelse for livet.

Ikke bare er den himmelsk vakker, den har også historie, omgivelser og tradisjoner.

Skal du et annet sted i Norge eller resten av verden?Her er en golfguide Nettavisen har laget til noen av verdens beste baner

Selv om Pebble Beach er svinedyr, så er den verdt hver cent - i motsetning til mange overprisede golfbaner. Nettopp fordi det å spille her for de aller fleste er noe de kanskje bare unner seg en gang i livet.

Hjemmeside: Pebble Beach

Banekart: Hull for hull

Green fee-pris: 495 dollar

Bestilling:
Telefon: (800) 654-9300
Telefaks: (831) 644-7960

Fyrstelig mottakelse
Pebble Beach er ikke en bane du bare svinger innom for å ta deg en runde. Det holder ikke engang å legge de 495 dollarene på disken i proshopen. Skal du spille Pebble Beach, må du bo minst to døgn på et av hotellene på Pebble Beach Resorts .

Ikke at det er noe stort offer - det vil si, hvis du ikke bryr deg om lommeboka. Billigst slipper du unna på The Inn at Spanish Bay, hvor du får et tomannsrom for stive 580 dollar per natt. Legg på hundre dollar til, og du kan bo på The Lodge at Pebble Beach i stedet (og det er det verdt - The Lodge er verdens mest prestisjefull golfhotell).

Men skulle du kjenne Clint Eastwood eller hans kollega, Gene Hackman, kan du kanskje sikre deg et krypinn hos dem i stedet.

Kjenner du Gene Hackman, så kan du kanskje låne huset hans mellom Carmel-stranden og Pebble Beach-banen.

Historiske golfslag
Golfkjennere kan gjerne krangle om det er St. Andrews, Valderrame eller Augusta som er den fremste konkurransebanen i verden. Men det er useriøst ikke å ha med Pebble Beach i dette selskapet.

Det er plass til ditt navn også her, men da må du vinne US Open.

Hør bare: Pebble Beach er den eneste banen tilgjengelig for hvem som helst som har hatt US Open femganger. Den har vært åsted for noen av de mest kjente golfslagene i historien. For eksempel da Jack Nicklaus brukter enerjernet til å legge ballen inntil pinnen fra 218 yards og vant US Open i 1972. Eller da han ti år senere tapte den samme tittelen til Tom Watson, som wedget ballen rett i koppen fra en grusom rough seks meter fra greenen.

For ikke å snakke om Tiger Woods som vant med 15 slag i US Open år 2000.

Se dommen - artikkelen følger med vurdering av hull for hull under grafikken.

Enkel start
Det verste ved starten er at du ikke slår ut alene. Som et valfartsted for golfinteresserte kan du regne med mange tilskuere på første hull. Til gjengjeld er det et ganske enkelt og kort par fire hull uten de verste utfordringene.

Deretter er det et kort par fem hull, hvor hovedproblemet er å komme over en kløft foran greenen. Skulle du klare en fin score, kan du kjøle ned brushodet med å tenke på at proffene spilte hullet som et par fire under US Open 2000.

Først på hull tre nærmer man seg Pebble Beach sitt varemerke: Å spille tett inn mot det knallblå Stillehavet og kjenne havbrisen i neseborene.

Hull fire til ti, samt 17 og 18 går langs sjøen.

Vinden i spill
De neste hullene går altså langs stranden, og der kommer vinden lett i spill. Blåser det på tverst av fairway kan det være utfordrende å beregne spillelinjen. På hull fire er betegnende nok hele høyresiden et sidevannshinder.

Hull fem er designet avJack Nicklaus og, og den gamle mester har skapt et utfordrende par tre-hull med vinden rett inn fra havet.

Men ennå gjenstår de mest spektakulære hullene. Hull seks begynner å nærme seg indrefileten. En hellende fairway gjør utslaget litt ufordrende, og så skal du opp en eviglang bakke mot greenen som er øverst på klippen. Derfra har du panoramautsikt mot Carmel og Santa Cruz.

Se Tiger Woods slå inn med et syverjern - og hans fantastiske slag på hull femten - artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED

Hull sju er kanskje det mest fotograferte golfhull i verden: Et kort par tre hull ned på en halvøy hvor det er lett å la seg distrahere av en nydelig utsikt eller skrikene fra selene som soler seg rett nedenfor utslagsplassen.

HTML EMBED

Dødsjuvet
Det neste hullet er likevel Nettavisens favoritt. Utslaget på par fire-hullet er fra toppen av klippen. Har du guts, legger du deg opp med et 180 meters slag og fyrer av et 170 meters slag over et dødsjuv og inn på greenen. Klarer du det, har du et minne for livet.

Deretter kommer et utfordrende hull - et langt par fire hull over Carmel-stranden. Noen tøffe bunkere gjør det til et av banens vanskeligste hull.

Deretter byr banen på nok et glitrende hull - et nytt par fire hull over Carmel-stranden hvor du spiller rett mot ferieboligen til Gene Hackman (vi får anta at det ikke er golfspillet som har gitt ham etternavnet).

Liten skogstur
Deretter kommer en liten sløyfe inn i skogen. Et kort par fire hull og et ikke altfor vanskelig par tre-hull. Hull 13 har banens verste green, og som tallet indikerer er det trolig et ulykkeshull for ganske mange. Fra hull fjorten og innover spiller man langs en rekke praktboliger til 30-40 millioner dollar, hvor de søkkrike eierne kan sitte på terrassen og følge golfspillet eller hvile i solsteiken.

Hull femten har bunkere nok til å starte en liten ørken, mens hull 16 er det første hullet hvor tette treklynger ødelegger for mange innspill.

Så er det grand finale.

Mot og overmot
Hull 17 er et par tre-hull på 172 yards som spilles rett mot sjøen og det siste utslaget. Havet til venstre for greenen har ødelagt mange runder, for ikke å snakke om monsterbunkeren som beskytter greenen.

Likevel er det 18. og siste hull som tar kaka. Par fem, handikapp 3 - 543 yards fra konkurransetee. Formet som en sigd med havet langs hele hullet på venstre side - og en smal, smal fairway. Her er det mot eller overmot. Hvor tøff linje tør man gå over havet?

Tro bare ikke at en god drive berger deg unna alle farer. Transportslaget etterpå må spilles langt og presis, og da gjenstår et innspill hvor banearkitektene har vært vennlig nok til å plante et svært tre rett foran greenen (og lagt ut en stor bunker også, til overmål).

Spektalulær bane
Nettavisen gir Pebble Beach full score. Vi finner ingenting å trekke for, og på noen av kriteriene truer banen med å sprenge skalaen. I fint vær tar Pebble Beach pusten fra de ivrigste golfspillerne.

Skulle vi bli tvunget til å trekke for noe, ville det vært finpussen på utslagsstedene. Men når det går firerflighter dagen lang, hele sesongen, så setter et spor. Pebble Beach er tilgjengelig for enhver som legger penger på bordet. Heldigvis, får vi neste si - ellers ville vi aldri fått spilt det som må være verdens vakreste golfbane.

338

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken