For to uker siden inngikk Ving og Flyr en avtale om charterflyvninger i sommer. Avtalen innebar at Flyr ville frakte Vings gjester fra Norge til en rekke europeiske reisemål sommeren 2023.
Avtalen hadde en verdi på minimum 30 millioner kroner.
– Vi er stolte av at Ving har tillit til oss og vårt produkt. Vi ser fram til å gi Vings gjester den gode Flyr-opplevelsen, sa kommersiell direktør Thomas Ramdahl i Flyr den gang.
Nå kan sydenferien ryke.
Norgessjef i Ving, Marie-Anna Zachrisson, sier til Nettavisen at de vil se etter alternativer.
– Vi har god tid til å finne løsninger, men med dette flymarkedet som er tøffere etter pandemien må vi se hvilke løsninger vi kan få til.
Har du tips, eller er berørt av Flyr-konkursen? Ta kontakt med Nettavisens journalist på e-post eller på 450 54 399.

Kriserammede Flyr begjærer seg konkurs
Ikke kontaktet kundene
Ving har foreløpig ikke kontaktet kundene. Zacharisson sier de vil kontakte de få kundene det foreløpig gjelder i morgen.
– Vi får stadig endringer i flyprogrammet vårt. Det er kanskje ikke alltid på grunn av konkurs, men nå som konkursen er et faktum er vi i gang med å finne alternative reiser.
Hun sier det er triste nyheter.
– Det er triste nyheter både for Flyrs gjester, men selvsagt også for våre kolleger og de ansatte i flyselskapet.
De hadde ikke planlagt noen reiser med Flyr før i slutten av juni.
Tirsdag kveld begjærte Flyr seg konkurs. Det etter at de mandag meldte om at de ikke hadde kommet i mål med redningsplanen.
– Dette er en trist dag. Vi prøvde. Vi ga alt vi hadde av energi, kunnskap og erfaringer, men det var dessverre ikke nok, sier grunnlegger og styreleder Erik Braathen i Flyr i en pressemelding.
Styrelederen beklager til kunder som får sine reiseplaner ødelagt, samarbeidspartnere som må omdisponere ressurser, og aksjonærer som har tapt penger, samt ansatte som står uten jobb.
– Det er smertefullt å skuffe så mange.
Kun refusjon for flybilletter
Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet sa mandag til Nettavisen at man allerede da burde begynne å se etter alternativer for å komme seg fram til vinter- og påskeferiedestinasjonen.
Det er nemlig slik at dersom man ikke har betalt med kredittkort, så får man kun pengene for flybilletten tilbake.
– Flybilletten er ofte en liten utgift sammenlignet med hotell, leiebil og arrangementer. Om Flyr går konkurs vil flyturen bli innstilt. De som skal på vinterferie eller påskeferie bør allerede undersøke muligheter for å få andre måter å komme seg til destinasjonen på, sa han.
– Reiseforsikringen dekker ikke noe, uttalte forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea, til Nettavisen i forbindelse med den potensielle SAS-konkursen i fjor sommer.
Hvordan du har betalt reisen din, kan være helt avgjørende for om du får dekket tapet.
For pakkereiser er det egne regler. Det kan du lese mer om her:
Flyr kan gå konkurs: – Se etter alternative reisemåter allerede nå
– Tapte penger fra dag én
– Erik Braathen trodde nok at Norwegian ville forsvinne ut av markedet og derfor gi rom for Flyr innenriks, men så skjedde jo ikke det. Det var omikron, krig i Ukraina, som ledet til høye priser på drivstoff (jetfuel). Og det har vært en steinhard konkurranse mellom SAS, Norwegian og Flyr, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Nettavisen tirsdag kveld.
Han sier flyselskapet forsøkte å slå seg inn med lave priser, men tapte penger fra dag én.

Flyekspert tror ikke på gjenopplivning: – Flyr er historie
– De måtte be aksjonærene om ny kapital ved en rekke anledninger. Det viste seg ikke å være bærekraftig, når det er kortsiktige likviditetsutfordringer.
– Tror du at noen investorer vil prøve å gjenopplive selskapet på kort eller lengre sikt?
– Nei, det tror jeg ikke fra mitt ståsted. Flyr har ingen verdier. De har «leaset» (leid) alle flyene sine, selv om kompetansen er god på lederskap, piloter og bakkemannskaper. Jeg ser ikke for meg at noen vil plukke opp hansken, når kapitalen har gått ned i sluket nå. Flyr er historie.