*Nettavisen* Økonomi.

Syke kommuner

Sykefraværet blant kommuneansatte bare fortsetter å øke. I fjor steg fraværet med 4 prosent og bare én av tre kommuner klarer å få ned antall syke ansatte.

14.04.04 15:28

Det viser beregninger Statistisk sentralbyrå har gjort på oppdrag fra Kommunal Rapport.

Tallene viser at selv om mesteparten av kommunene nå er med i prosjektet Inkluderende arbeidsliv, IA, er det et klart mindretall som klarer å få fraværet ned. Bare én av tre kommuner klarte å redusere fraværet, og i 284 kommuner økte det. I tillegg er sykefraværet i kommunene klart høyere enn for hele landet.

Grovt regnet betyr tallene at det hver arbeidsdag var mer enn 1.000 flere syke kommuneansatte i 2003 enn 2002.

- Det er beklagelig at sykefraværet øker til tross for at 90 prosent av kommunene og alle fylkeskommunene har inngått avtaler om inkluderende arbeidsliv. Mange kommuner gjør en kjempejobb med å få ned fraværet, men også med å ivareta arbeidstakere med lav arbeidsevne samt eldre arbeidstakere. Det finnes ikke noe trylleformular for å få ned fraværet. Det dreier seg om holdningsarbeid som tar tid, sier rådgiver i KS, Liv Overaae til Kommunal Rapport.

Selv om folk lever lenger i dag, er sykefraværet på omtrent samme nivå nå som i 1971, viser offisiell statistikk. Mindre fysisk aktivitet og mer overvekt kan være viktige årsaker.

Flere av kommunene Kommunal Rapport har vært i kontakt med, vil ikke gå god for SSBs tall. En viktig grunn til avviket kan være at noen kommunene og byrået fører sykefraværet forskjellig.

En hjelpepleier i halv stilling som er syk i ei uke, føres som helt syk i SSBs statistikker. I kommunens interne oversikt kan det være at samme person føres som syk én dag, hvis vedkommende bare var satt opp på en vakt den uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.