Sykehus får ikke dekket kostnader

Foto: (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

Dagens system for finansiering av sykehusene dekker sjelden de reelle kostnadene ved pasientbehandling.

– Norske sykehus mangler i dag standardiserte budsjett- og regnskapssystemer. Følgen er at det ikke er samsvar mellom økonomi og aktivitet, sier seniorrådgiver Vinod Mishra ved å Rikshospitalet til nettavisen forskning.no.

Mishra er den første i Norge som har skrevet doktoravhandling om pasientbehandlingskostnader basert på mikrokostnadsanalyser.

Sykehusene drives i dag etter såkalt innsatsstyrt finansiering, der de blir tildelt penger etter hvilke diagnoser de behandler. Men pengene står ikke i samsvar til de reelle kostnadene.

I sin doktoravhandling har Mishra beregnet de reelle kostnadene per pasient på Rikshospitalet i perioden 1997-2000. Han har så sammenliknet resultatene med den tilsvarende refusjonen sykehuset får igjen og funnet store avvik.

For eksempel har han beregnet den faktiske gjennomsnittlige kostnaden for en benmargstransplantasjon til 464.000 kroner. På Helsedepartementets prisliste er den priset til 244 000 kroner.

- Ingen leger er fornøyd med dagens nasjonale prisliste. Sykehusenes utgifter er reelle, det bør også inntektene være, mener Mishra.

Samtidig advarer han:

– Det ville være uheldig hvis mikrokostnadsanalyser bringes inn i debatten om hvilke pasientgrupper som skal prioriteres fremfor andre. Da kan vi få amerikanske tilstander hvor pasienter som koster minst prioriteres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag