- For noe tull!

Det skriver Listhaug (Frp), som er eldre- og folkehelseminister, i et Facebook-innlegg torsdag kveld og viser til en artikkel hvor Hanne Sørvaag oppfordrer alle til å prøve kjøttfri julebord-middag.

- Jeg er stolt av norske julemattradisjoner og skal spise både ribbe og pinnekjøtt med god samvittighet! Enig? spør Frp-politikeren følgerne sine.

Kjøttfritt julebord

Nylig ble det kjent at Universitetet i Bergen (UiB) skal ha kjøttfritt julebord. Det har de fått mye oppmerksomhet i det siste. Julebordkomiteen har nemlig støvsugd det årlige julebordet for svineribbe, medisterkaker og julepølse.

Etter NRKs sak har debatten rast i sosiale medier. Og i går møttes Frp-politiker Bård Hoksrud og avdelingsdirektør Synnøve Myhre til debatt på NRK Dagsnytt Atten.

– Vi tenker at vi er en sektor som er i stor endring, vi er et universitet som tar klima på alvor. Skal man få til endring må det til en liten egeninnsats, sier avdelingsdirektør Synnøve Myhre ved universitetet på NRK Dagsnytt 18.

Les også: Universitetet i Bergen dropper kjøtt og serverer vegetarisk julebord

Myhre forsikret lyttere om at de totalt 500 ansatte ved universitetet skulle få tilbud om både fisk og vegetarretter. Men ikke rødt kjøtt.

Også på NRK Debatten torsdag var dette tema, noe bekreftet programleder Fredrik Solvang på Twitter i forkant av sendingen:

– Ekstrem politisk korrekthet

Det ribbefrie julebordet mener Frp-politiker og tidligere matminister Bård Hoksrud er et tegn på «ekstrem politisk korrekthet».

– De gjør seg selv en bjørnetjeneste. De gjør folk irritert, det provoserer. Dette er en del av norsk juletradisjon: Skal du på julebord får du tradisjonell norsk julemat, sier Hoksrud til Nettavisen.

Han mener UiB faller i den politisk korrekte fellen.

– Dette er politisk korrekthet på sitt aller verste, bare fordekt i klimadrakt, sier han.

– Er det ikke bra å gjøre små grep for å klimaet?

– Jeg har ikke noe problem med at folk ikke vil spise kjøtt. Det må de gjerne gjøre. Men dette er en del av norsk juletradisjon. Det handler om valgfrihet og muligheten til å velge det som du har gjort siden barndommen. Jeg synes det er ekskluderende, sier han.

I den siste undersøkelsen av norske julematvaner, oppga 44 prosent at de spiser ribbe på julekvelden. 34 prosent valgte pinnekjøtt. De eneste som oppga vegetar eller fisk, var totalt fem prosent av befolkningen.

– Dette er ren symbolpolitikk, og handler ikke om å redusere klimautslippene. En tur/retur-reise til Thailand tilsvarer å spise to middager med kjøttkaker hver eneste uke i 18 år, sier Hoksrud.

Les mer: Raymond Johansen i kjøttkrangel med Listhaug: - Klart eldre skal få kjøttkaker

Som tidligere landbruks- og matminister gjør det Hoksrud ekstra lei at de velger bort tradisjonsrik norsk mat.

– Det er fullt mulig å få veldig god, kortreist mat på Vestlandet. Pinnekjøttet vi lager på Vestlandet er rett og slett fantastisk bra mat. Det burde være valgfrihet i det minste, sier han.

Alvorlig situasjon

Avdelingsdirektør ved UiB, Synnøve Myhre, mener dette er del av en større innsats for å redusere klimautslippene.

– Vi er i endring, og det krever en innsats av oss alle å tilpasse oss den alvorlige situasjonen verden står i, sier Myhre til Nettavisen.

Hun reagerer ikke på anklagene om politisk korrekthet, og på spørsmål sier hun kort og kontant: «Det må Hoksrud gjerne mene.»

– Hvorfor holdt det ikke å bare tilby vegetar som et alternativ, fremfor å fjerne alt av kjøtt på julebordet?

– I år ønsket vi som komité å endre på alt som har med det tradisjonelle julebordet å gjøre, derfor landet vi også på å endre menyen, sier hun.

Myhre lover det skal bli «veldig god mat» på julebordet ved universitetet.

Les mer: Hudfletter vegetarianere: – de er moraliserende klimapredikanter

Truer med streik

Bård Hoksrud lar seg ikke overbevise av universitetets begrunnelser. Hadde den «hellige» ribba blitt fjernet på Hoksrud-familiens juletallerken hadde det blitt streik.

– Hjemme er det ribbe, julepølse, medisterkaker - og det blir det ingen endring på Ribba er hellig hjemme hos meg, og det skal den fortsatt være. Hvis ikke går jeg til streik i heimen, sier Hoksrud og ler høyt.

Førstebibliotekar ved Bibliotek for samfunsnvitenskap ved UiB, Pål Herman Bakke, sier til NRK at han synes vegetarjulebord er tullete.

– Jeg synes et kjøttfritt julebord er tullete. Rett og slett. Det hjelper ikke miljøet å ikke spise sauer som allerede har beitet og rapt fra seg, sier han.

Han etterspurte mer kritisk holdning til klimadebatten.

– Universitetet bør være mer kritisk til sannhetene som blir servert, og ikke legge seg flat for en jente som Greta Thunberg, som har sett lyset.