På onsdag skrev Nettavisen om MDG-topp Sirin Stav som er sterkt kritisk til dyreparker i Norge.

Sirin Stav tok over som byråd i Oslo for Lan Marie Berg da hun måtte gå av i juni.

– Det er ikke køer i Dyreparken som er problemet, men at vi holder ville dyr i fangenskap for underholdningens skyld, skrev hun i et innlegg på Twitter.

Dette var Stavs personlige meninger. MDG har ikke vedtatt noe politikk på dyreparker.

– De holdes i fangenskap på ekstremt liten plass i forhold til hva som er naturlig for dem, sa Stav til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Les også: Mener noe må gjøres med køene i Dyreparken: - Ikke verdt pengene

– Nå måtte de selvsagt moralisere over barna og barnefamiliene.

Frps leder Sylvi Listhaug mener den moralske pekefingeren fra MDG brukes på å slå ned på alt de selv ikke liker.

– Det er nok galskap fra MDG nå. Det virker ikke som den sosialistiske formynderiveren vil noen enda ta. Tidligere har de foreslått ekstreme kjøttavgifter, flyavgifter og de vil flå alle som trenger bilen. Nå måtte de selvsagt moralisere over barna og barnefamiliene, sier Listhaug til Nettavisen.

Frp-lederen har selv tatt med ungene sine på tur til Dyreparken i Kristiansand.

– Det er utrolig koselig og lærerikt for både store og små. Det å frata barn muligheten til å oppleve dyr og lære om dyrene hører ikke hjemme noe sted. Hvis man er opptatt av dyr, som jeg er, er det beste vi kan gjøre å lære om dem og møte dem, påpeker hun.

Listhaug kommer med et siste stikk mot det hun kaller venstreradikale sosialister.

– Dette viser hvordan de venstreradikale sosialistene har tenkt å endre Norge. De vil gjøre det utrolig dyrt å fly, det skal bli slutt på bensin- og dieselbiler og den lange moralske pekefingeren skal brukes på å slå ned på alt de selv ikke liker.

– Det er en hedersbetegnelse at Frp er det eneste partiet MDG ikke vil samarbeide med. En stemme til Sp eller Ap kan fort gi denne gjengen makt. Det er skremmende. Det er utrolig å se at også Høyre flørter med dette partiet i Oslo, legger hun til.

Les også: Listhaug: – Venstreradikale sosialister bruker klima som unnskyldning

– Uten rot i menneskers virkelighet.

KrF er heller ikke med på argumentasjonen til MDG.

– Slutt nå! La barna få lov å oppleve gode ferieminner i dyreparken, sier stortingsrepresentant fra Agder, Jorunn Lossius, til Nettavisen.

– Angrepet fra MDG på Kristiansand Dyrepark er kunnskapsløst og totalt useriøs symbolpolitikk. Har Stav i det hele tatt vært i parken og snakket med de fantastiske folka som jobber der og steller dyrene?

Partiet mener Kristiansand dyrepark har stått i bresjen for å ta inn dyr som er skadet eller har havnet ut av sitt habitat. Lossius påpeker at dyreparken har tatt seg av truede arter og tatt et globalt samfunnsansvar for utrydningstruede dyr.

– Det er klart det finnes mange råtne epler i denne bransjen, ser man til Europa ser man dessverre tilfeller hvor dyr ikke har det godt i dyreparker og det er hjerteskjærende. Men å gå løs på en av de mest seriøse aktørene i landet og Europa som faktisk Kristiansand Dyrepark er, det blir totalt useriøst, sier Lossius.

KrF mener Dyreparken i Kristiansand fortjener annerkjennelse for sitt arbeid og sin miljøvennlig turistnæring.

– Her må MDG gå i seg selv, gå en tur i dyreparken og lære om parken før de angriper.

– Jeg merker meg at MDG-politikere nok en gang vil gå til drastiske steg for å få gjennomført sin radikale politikk uten rot i menneskers virkelighet. Denne gangen gjennom å foreslå å frarøve de små barna deres beste ferieminner og muligheten til å lære om dyr og dyrestell, legger Lossius til.

Les også: Måtte ut med nesten 4000 kroner i Hunderfossen: - Det er for dyrt

Mener FrP bør melde seg inn i klimakampen

Oda Pettersen, førstekandidat for MDG i Kristiansand, understreker at MDG som parti ikke ønsker å stenge dyreparker i Norge.

– Vi er for bedre dyrevelferd i norske dyreparker, men Sirins uttalelse mot alle dyreparker er ikke i tråd med MDGs vedtatte politikk på området. Det viktigste for oss er at alle dyr, både dem som lever i dyreparker og vilt, har det best mulig, sier Oda Pettersen til Nettavisen.

MDG vil stille strenge krav til dyrehold i Norge og ta varen på naturen som dyrene er avhengige av.

– Samtidig er det viktig for oss, slik som Sirin også sier, at norske parker ikke henter dyr fra sine naturlige habitater for å bli plassert i dyreparker og akvarier rundt om i verden - det blir kontraproduktivt i kampen for å ta vare på rødlistede arter.

Partiet vil også påpeke at dyrene som har levd lenge i dyreparker ikke har en mulighet å leve gode liv, eller i det hele tatt overleve, utenfor rammene som er skapt for dem i parkene. Derfor kan løsningen aldri være å legge ned alle parker.

Les også: KrF-lederen frykter radikal utvidelse av abortloven

MDG mener også KrF beviser poenget deres i en av deres kommentarer.

– Det at enkelte dyreparker tar inn truede dyrearter som er skadet og havnet utenfor sitt habitat, er bare beviset på at vi står overfor et mye større problem. Den største trusselen mot truede arter er nedbyggingen av natur. Det skulle vi gjerne sett KrF og FrP ta kampen mot, sier Pettersen.

– Istedenfor å benytte seg av dyreparker som et sted for å bevare utrydningstruede dyrearter, må vi heller jobbe aktivt for å verne, restaurere og bevare mer natur, slik at vi kan ta vare på de naturlige habitatene for utrydningstruede dyr, legger hun til.

Avslutningsvis kommer de med et lite stikk til FrP.

– Dersom FrP hadde vært opptatt av dyrenes velferd hadde de brukt mer tid på å stanse nedbyggingen av natur. Det er det tydeligste grunnen til at arter i dag blir utrydningstruet.

Les også: Rødgrønn murring: Vedum nektet å møte SV og Ap til debatt