Gå til sidens hovedinnhold

Sylvi Listhaug som ny eldreminister skaper begeistring i Fremskrittspartiet

Uten at Fremskrittspartiet får medvind har ikke regjeringen til Erna Solberg noen sjanse til å bli gjenvalgt.

Sylvi Listhaug er omstridt, men hun er også en velgermagnet i de nasjonalkonservative delene av Fremskrittspartiet og populær også blant mange KrF-velgere.

Å gjøre henne til ny eldreminister får SV og Rødt til å rase, men det er ikke så farlig. Atskillig viktigere for Erna Solberg er at det gir bedre stemning på Fremskrittspartiets landsmøte - og kan bidra til å øke oppslutningen om den viktige regjeringspartneren.

Med en oppslutning faretruende nær 10-tallet har regjeringssamarbeidet tæret på i Fremskrittspartiet. Forhandlingene foran Granavolden-erklæringen var tunge og alle de fire borgerlige partiene følte at de ga mer enn de fikk.

Det blir ingen ny flertallsregjering hvis ikke både Venstre og Kristelig Folkeparti kommer over sperregrensen på 4,0 prosent og Fremskrittspartiet nærmer seg 15 prosent. Det siste blir lettere med Sylvi Listhaug i regjering enn utenfor.

Som innvandringsminister var Sylvi Listhaug den klart mest populære Frp-statsråden, og hennes valgturne til Rinkeby foran valget i 2017 kan ha sikret borgerlig valgseier.

Les også

Her vinner hun stortingsvalget

På negativ side har Listhaug også fått mye bråk, helt fra hun var eldrebyråd i Oslo og i de tidligere statsrådspostene som landbruksminister, innvandringsminister og til slutt justisminister.

Da Listhaug gikk av som justisminister, uttalte statsminister Erna Solberg at Sylvi Listhaug godt kunne komme tilbake til regjeringen, og det viste seg altså å bli riktig.

I løpet av helgen blir Sylvi Listhaug også etter alt å dømme valgt som nestleder i Fremskrittspartiet og hun seiler dermed opp igjen som den naturlige fremtidige partilederen for mange.

Eldreomsorg har vært et hjertebarn for henne siden hun arbeidet på sykehjemmet i hjemkommunen, og som politiker har hun stått for en politikk for valgfrihet og private alternativer - blant annet planen om å bygge et sykehjem for eldre i Spania (som det for øvrig ikke ble noe av).

Les mer: Vil selge Frps skandaletomt i Spania: - Her har Listhaug sløst bort penger på noe ubrukelig

Velgerundersøkselsen fra 2017 viser at eldreomsorg og innvandring var to av de viktigste sakene for velgerne ved forrige valg. Blant Fremskrittspartiets og Kristelig Folkepartis velgere var eldreomsorg et av de to-tre viktigste saksområdene, ifølge undersøkelsen.

For Venstre-velgerne var derimot eldreomsorg ikke så viktig, noe som kan tyde på at Sylvi Listhaug blir mindre av en rød klut på det området.

Alt i alt er det god timing å utnevne Sylvi Listhaug som eldreminister. Det kan gi Fremskrittspartiet vind i seilene med en populær politiker på et område som er viktig for partiet og velgerne.

PS! Hva mener du? Blir Sylvi Listhaug en god eldreminister, eller tror du det blir mye bråk? Skriv et leserinnlegg!

Kommentarer til denne saken