*Nettavisen* Økonomi.

T5PC planla aksje-hype

Foto: TV 2 Nettavisen

TV 2 Nettavisen sitter på fortrolige dokumenter som viser at T5PC la detaljerte planer for kursutviklingen. Tidligere adm. direktør Pål Roppen medgir at opplegget minner om kursmanipulasjon.

27.11.04 19:07

TV 2 Nettavisen har tilgang til detaljerte referater fra ledermøter i T5PC-systemet. De interne dokumentene avslører at selskapet la svært detaljerte planer for hvordan aksjekursen skulle påvirkes med aksjehandel fra selskapet side.

Titusener av nordmenn investerte hundrevis av millioner kroner i T5PC-aksjer, og så frem mot en fri omsetning av sine aksjer. Slik gikk det ikke, aksjehandelen kom aldri i gang og dersom den hadde gjort det, ville handelen neppe ha vært helt fri.

Ville påvirke kursen
De interne dokumentene TV 2 Nettavisen sitter på, viser nemlig at det fra styrets side forelå planer om en betydelig påvirkning av aksjehandelen. Selskapet gav dispensasjonsrett over 23 millioner aksjer til svensken Anders Lundgren, som skulle benytte aksjene til å styre kursen. I lederreferatet fra 3. juli 2003, står følgende vedtak å lese:

«Anders Lundgren overvåke (sic.) utviklingen og rapportere (sic.) tilbake til Advisory Board samt Pål Roppen (adm. direktør, red. annm.), hver dag den første uken, så hver uke i etterkant. Han har 23 millioner aksjer til disposisjon for å påvirke aksjen til å stige til 1£ den første uken, så til 2£ i løpet av første måned, til 3£ i løpet av september. Rundt jul forventes det at kurset (sic.) ligger rundt 4,5£ og i juni 2004 rundt 10£. Dersom Anders Lundgren går tom for aksjer, skal det rapporteres umiddelbart til Åge Rege.»

Det er mulig referatet her bruker pund-tegnet i stedet for euro, ettersom T5PC ellers normalt brukte euro i forhold til aksjekursen.

Forutsatt at det dreier seg om euro, så T5PC-toppene for seg at selskapet deres i juni 2004 skulle være verdt rundt 70 milliarder kroner. Det er omtrent like mye som Norges klart største bank, DnB NOR.

Anders Lundgren spilte en sentral rolle i oppbyggingen av selskapet, men hadde etter det TV 2 Nettavisen har brakt på det rene, aldri noen formell posisjon i selskapet. TV2 Nettavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med Anders Lundgren.

Ble ikke gjennomført
Adm. direktør Pål Roppen svarer slik på TV 2 Nettavisens spørsmål om hvorvidt dette ikke høres ut som oppskriften på kursmanipulasjon:

- Hvis man hadde gjennomført det, er jeg enig, svarer Roppen. Han viser imidlertid til at T5PC aldri klarte å få i stand et system for omsetning av aksjer, og at planene dermed aldri ble satt ut i livet.

Hovedgrunnen til at aksjehandelen aldri kom i gang var at T5PC ikke fikk konsesjon fra Kredittilsynet.

Tidligere finansdirektør Arne Longva synes hele problemstillingen fremstår som «...en teoretisk affære.»

- Det ble aldri noen omsetning av aksjen, og spørsmålet er derfor ikke relevant, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han benekter imidlertid at aksjene skulle brukes til å påvirke kursen oppad, på tross av at det nettopp er det notatet sier.

- Vi hadde aksjer til disposisjon fordi vi ikke ville at aksjen skulle fly til himmels når tradingen kom i gang. Basert på det som fantes av verdier i selskapet, var prisingen helt hinsides. Artikler i pressen opererte med en pris på 3,5 milliarder kroner. Vi ønsket derfor å ha muligheten til å holde prisen nede, sier Longva.

Han nekter for at det er problematisk at et selskaps ledelse setter konkrete kursmål for konkrete datoer, slik det fremkommer T5PC gjorde.

- Jeg jobbet med børsnoteringen til StepStone, og der opererte meglerhuset Morgan Stanley som market maker for oss. Det vil si at de gikk inn og balanserte kursen i etterkant av emisjonen.

- Men det er vel ikke vanlig at man opererer med så konkrete kursmål på konkrete datoer som det T5PC gjorde?

- Det kommer an på hvordan du ser på det, sier Longva.

- Og dessuten fremkommer vel slik informasjon i forbindelse med børsintroduksjonen?

- Ja, det er riktig. Men vårt prospekt fokuserte ikke på aksjehandel, kun på spredningssalg av aksjene, sier Longva.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.