*Nettavisen* Økonomi.

Tabbe til 600.000

Intellinet-forliket som er inngått gjelder ikke Petter Stordalen, som går glipp av 600.000 kroner - litt mindre enn en ny bil til sekretæren. Men han gir seg ikke.

25.10.05 08:40

Intellinet-forliket innbringer 5,8 millioner kroner til de forsmådde investorene som saksøkte it-selskapet. Petter Stordalens krav er dessverre for ham ikke inkludert. Grunnen var at han brukte sitt eget navn i stevningen, i stedet for Home Invest.

- Årsaken til at Stordalen ikke er en del av forliket er at Stordalen ikke var korrekt saksøker og at hans søksmål blir avvist av domstolene, sier partner Stefan Jervell i Wiersholm, Mellbye & Bech til TV 2 Nettavisen.

Stygg konkurs
Jervell representerer eks-styret i Intellinet.

Intellinet-konkursen er en av de styggeste konkursene i nyere tid på Oslo Børs. Rett før selskapet gikk overende på forsommeren 2002 hentet Intellinet inn 58 millioner kroner.

Tvenge, Spetalen, Brundtland
Kjente investorer som Torstein Tvenge, Geir Wicklund, Øystein Stray Spetalen, Finn Haadem, Knut Brundtland, Henrik Christensen og Vital Forsikring tegnet seg i emisjonen. På toppen ble selskapet priset til nesten 350 millioner kroner.

En av tegnerne var Home Invest. Bak Home Invest står Petter Stordalen. Han tegnet seg for 1,5 millioner kroner i emisjonen og ble på linje med de fleste andre investorene fly forbannet. Sammen med 13 andre investorer valgte han å gå til sak mot selskapets styre og ledelse.

Blant de andre saksøkerne finner vi Torstein Tvenge, Finn Haadem, Vital Forsikring og Jørgen Reme. Problemet til Stordalen var at han saksøkte i sitt eget navn, ikke firmaets. I forliket utelates dermed Stordalen og Home Invest. Forliket er på i overkant av 40 prosent, tilsvarende 5,8 millioner kroner. Hadde Stordalen fått det samme ville beløpet vært på 600.000 kroner, litt mindre enn han betalte for ny bil til sin sekretær tidligere i høst.

Stordalen gir seg ikke
- Vi har en dialog gående med saksøkers advokater om et forlik, sier Petter Stordalen til TV 2 Nettavisen.

Han opplyser videre at Home Invest har tatt ut nytt søksmål mot det gamle styret i Intellinet. Blir det ikke forlik blir det rettssak. Det er den kjente partneren i Wikborg & Rein, Einar Greve, som er Stordalens advokat.

Optimistiske meglerhus
Tilretteleggerne var Fearnley Fonds og Norse Securities. Begge meglerhusene kjørte frem positive analyser i forbindelse med emisjonen. Emisjonskurs ble satt til seks kroner og Fearnley Fonds hadde en sterk kjøpsanbefaling og kursmål 16 kroner i en analyse datert 6. mars. To dager senere var kursmålet redusert til 14 kroner.

Det gikk kun noen måneder etter emisjonen før selskapet havnet i skifteretten. Mange av investorene gikk av hengslene og valgte å gå til sak mot styret og tidligere administrerende direktør. Styret besto av styreformann Harald Dahl blant annet kjent som mannen bak Voss Water, Lars Windfeldt som jobber tett med Høegh-familien, Hafslund-direktør Stephen Kunz og Ketil Kivedahl.

- Jeg tror det er et forsikringsselskap som betaler ut summen. Jeg hadde egentlig avskrevet alle pengene, men plutselig dukket forlikspapirene opp. Jeg valgte pengene, men egentlig burde saken gått til rettssystemet. Dette var en prinsipiell sak og hadde trolig havnet i Høyesterett etter hvert. Advokatutgiftene hadde imidlertid blitt skyhøye, sier en relativt fornøyd investor.

Intellinet hadde som forretningsidé å levere internettbaserte it-tjenester. Det ble etablert i 1998 og børsnotert i 2000. På det meste hadde selskapet i overkant av 200 ansatte.

- Jeg får bare beklage
Etter emisjonen i mars 2002 ble det kjent at selskapet hadde blåst opp første kvartalstallene med rundt 100 millioner kroner. Bostyret har politianmeldt ledelsen i Sverige og Norge.

Gjennom hele forsommeren 2002 jobbet styret desperat med å få på plass en ny emisjon uten å lykkes. I midten av juli måtte de kapitulere og selskapet ble slått konkurs.

- Jeg får bare beklage, og jeg forstår at investorene er sinte. Men ingen har tapt så mye penger som meg og Hafslund, sier Harald Dahl til TV 2 Nettavisen.

Hans tap i Intellinet kom på 11 millioner kroner, mens Hafslund tapte rundt 60 millioner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.