*Nettavisen* Økonomi.

Tajik og Listhaug enige: Går mot full krig om korona-pakken

Hadia Tajik og Sylvi Listhaug.

SJELDEN ENIGHET: Ap-nestleder Hadia Tajik og Frp-nestleder Sylvi Listhaug er sjelden enige. Men de er enige om at krisepakken fra regjeringen ikke er nok. 

Regjeringens krisepakke på 6,5 milliarder får kraftig kritikk. Nå går det mot tøffe forhandlinger i Stortinget.

13.03.20 15:11

Fredag la regjeringen frem en krisepakke på 6,5 milliarder kroner. Hovedtrekkene i pakken var utsettelse av enkelte skatter- og avgifter og nye permitteringsregler.

Hverken Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet mener det er nok. Og Ap-nestleder Hadia Tajik og Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som til vanlig er politiske hovedmotstandere, er nå enige om at det trengs sterkere lut.

– Det er bra regjeringen har lyttet til noen av innspillene, men det de kom med i dag, er ikke godt nok. Det må bli ytterligere forbedringer i permitteringsreglene, spesielt for arbeidstakerne. Tusenvis av familier får nå utfordringer med økonomien, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Nettavisen Økonomi.

Les alt om regjeringens koronapakke her.

Klikk på bildet for å forstørre. Frp-nestleder Sylvi Listhaug legger tirsdag fram ti forslag i Stortinget etter at Tyrkia har sagt at de ikke lenger vil stanse flyktninger som vil til Europa.

KRAFTIGERE TILTAK: Frp-nestleder Sylvi Listhaug etterlyser flere og kraftigere tiltak for norsk økonomi. Foto: (NTB scanpix)

– Det er fortsatt uklart rundt omsorgslønnen, og det er tusenvis hjemme i karantene som virkelig lurer på hva lønnen deres blir fremover, sier hun.

Selv om dette er den såkalte fase 1 av tiltakspakken fra regjeringen, mener Listhaug at den ikke er tilstrekkelig.

– Det vi har sagt, er at det er langt dyrere å være forsiktig. Nå må vi stå på mest mulig for at vi kommer over denne kneika. Vi er så heldig i Norge at vi har et handlingsrom, og er det tid for å bruke dette rommet, er det det nå, sier hun.

Les mer: Ekspert om Ernas krisepakke: - Ikke nok til å redde Norwegian

Ekstraordinært

– Vi får tilbakemeldinger fra bedriftene om at dette ikke er nok. Dette er en ekstraordinær situasjon som krever langt mer. I praksis stenger vi ned hele samfunnet, supplerer Frp-leder Siv Jensen.

– Hvilke tiltak savner dere?

– For å ivareta arbeidstakerne må det bli fritak i arbeidsgiveravgiften mens dette står på som verst. Det vil med en gang slå inn for bedriftene. Vi har nevnt dette for næringslivet, og de svarer at dette vil være ett av de mest treffsikre tiltakene.

– Vi må også se en kraftig forbedring på skatteområdet. Det regjeringen kommer med, er mer symbolsk enn reelt. En gruppe som kommer veldig dårlig ut er selvstendige næringsdrivende, de har i realiteten fått yrkesforbud fra i går. Den usikkerheten de går inn i er usikker, understreker Jensen.

Les også: D.D.E. har tapt millionbeløp: – Det er skremmende, mange får det tøft nå

Dramatisk

Hun sier situasjonen kan bli dramatisk for familien til selvstendige næringsdrivende. De kan risikere å stå uten inntekt, enten det er frisører, taxisjåfører, kulturarbeidere eller hvem det måtte være.

Nå skal Frp sette seg ned i helgen med de andre opposisjonspartiene for å komme frem til en samlet løsning.

– Vi er innstilt på en dialog med regjeringspartiene. Det er viktig å sikre et flertall for å skape forutsigbarhet for arbeidstakere og arbeidsgivere. Signaler jeg har fra de andre opposisjonspartiene tyder må at det må bli en betydelig forbedring, sier Jensen.

Les også: Meningsmåling: 1 av 3 har liten tillit til Erna Solbergs ledelse

Ingen bryr seg

– Er Fremskrittspartiet villig til å bruke mer oljepenger?

– For å si det sånn, jeg tror ikke en eneste person i Norge er opptatt av budsjettimpulsen over statsbudsjettet.

– Det er mye bedre å bruke litt penger nå enn at denne regningen mangedobles fremover. Mange bedrifter kan gå konkurs, og mange kan miste jobben. Hvis dette blir et langvarig problem, vil det koste mange ganger så mye, svarer den nylig avgåtte finansministeren.

Les også: (+) Toppøkonom med soleklart råd etter børskollaps: - Gjør du dette, så tjener du penger

Planen er at Stortinget skal behandle tiltakspakken mandag. Listhaug er utpekt som sjefarkitekt på vegne av sitt parti. Hun og finanskomiteen i Stortinget må jobbe på høygir for å komme frem til en enighet med regjeringen. Denne enigheten er ikke der nå.

– Så denne tiltakspakken går ikke igjennom i Stortinget?

– Mange av punktene går igjennom, men det er ikke mange nok tiltak. Det må flere tiltak til for at denne pakken skal bli klar, sier Listhaug

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Tajik: – Trenger sterkere lut

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier til Nettavisen at det ikke er sterk nok lut fra regjeringen. Ettersom regjeringen ikke har flertall alene trenger de støtte enten fra andre partier. Det kan dermed gå mot tøffe forhandlinger på Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre. Tangen 20180119. Ap nestleder Hadia Tajik ankommer bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke.

STERKERE LUT: Ap-nestleder Hadia Tajik mener det trengs sterkere lut til enn det regjeringen foreløpig har lagt på bordet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

– Dette er en ekstraordinær situasjon for landet. Det som er viktig for Arbeiderpartiet er å sikre liv og helse, arbeidsplasser og folks økonomi. Det er mye av det som står i regjeringens proposisjon som vi kan støtte, sier Tajik til Nettavisen.

Hun sikter spesielt til midler til helsevesenet og økte skjønnsmidler til kommunene.

– Men det er ikke sterk nok lut til å sikre bransjer og bedrifter akkurat nå, sier hun.

Arbeiderpartiet har derfor tenkt å foreslå flere nye tiltak, og øke rammen av handlingspakken for å bekjempe de økonomiske konsekvensene av koronaviruset.

– Permitteringsreglene mener vi i realiteten dytter belastningen over til arbeidstagerne. Vi mener staten må ta denne regningen. Vi kommer til å foreslå at folk som rammes økonomisk får utsatt strøm- og kommunale avgifter. Det er ingen grunn til at de skal belastes med det nå.

Les mer: Permittering på grunn av koronavirus: Her er dine rettigheter

Vil utsette arbeidsgiveravgiften

Tajik trekker også frem at de vil øke omsorgslønn for barn fra 10 til 20 dager, og at foreldre med barn i barnehage eller SFO som ikke får benytte tilbudet skal slippe å betale for det.

– Vi er litt overrasket over at det å utsette skatter og avgifter er så begrenset i regjeringens forslag. Det må omfatte flere, for eksempel arbeidsgiveravgiften som er direkte knyttet til arbeidsplasser, sier Tajik.

Partiet vil også sikre lånegarantier til bedrifter som sliter, noe likt andre land også har gjort i krisepakker knyttet til viruset. De vil også foreslå en kompensasjonsordning for sektorer som er spesielt rammet som reiseliv, hotell og restaurant og ikke minst luftfart.

– Det blir nok et konstruktivt arbeidsklima i finanskomiteen. Alle er innstilt på å bidra til å sikre folks helse og økonomi.

For ordens skyld: Nettavisens journalist Espen Teigen har tidligere jobbet nært med Sylvi Listhaug. Han har ikke intervjuet henne i denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag