Gå til sidens hovedinnhold

Takk Gud for korona: Når dette er over er Norge blitt tryggere

Korona gir oss en trening i beredskap og mobilisering. Det er bra, for nye pandemier og kommende antibiotikaresistens er blant våre største trusler.

Regjeringen gav oss klare regler og råd i torsdag 12. mars kl 14. Jeg fikk bakoversveis. Og enda mer bakoversveis da jeg ringte rundt til slekt og bekjente som ikke hadde fått med seg et døyt. I farten glemte jeg at folk flest har annet å gjøre enn å sitte klistret til nyhetsbildet.

LES OGSÅ: Endelig gode korona-nyheter

Dette er den beste stresstesten vi kunne fått rundt smittevern, omsorg og behandling. Nå får vi testet følgende, blant mye annet:

  • Hvor raskt oppfatter folk situasjonen? Hvilke grupper følger ikke nyhetsbildet og hvilke grupper gir faen i pålegg og råd? Det gir viktig informasjon til neste gang, når korona har mutert til en dødelig pest som rammer barn og unge voksne.
  • Hvilke rutiner fungerer på sykehusene, og hvilke bryter sammen? En bekjent av meg måtte testes to ganger, fordi første test var ufullstendig merket. Slurv, altså. Nøyaktig hvor i arbeidsoperasjonene inntrer menneskelig svikt under hardt press? Dette er livsnødvendig kunnskap til neste pandemi.
  • Hvordan agerer omsorgspersonell, dersom de selv utsetter seg for smittefare? Vil utviklingshemmede og gamle bli sittende alene i sine boliger, eller vil vernede boliger og hjemmetjeneste fungerer upåklagelig i disse tider?
  • Opptår det bemanningskrise på sykehjemmene, fengslene eller i andre større institusjoner? Hvordan er HMS-praksisen i møte med klienter som enten ikke kan forstå instrukser om host/håndvask, eller som gir faen i dem?
  • Hva skjer på apotekene? I går observerte jeg nærmest kaos på apoteket, da det var tjåke fullt, få ansatte på jobb og en sprut-hostende gamling som tørna rundt i lokalet, stakk ansiktet opp i alle og klaget høylytt over dårlig betjening. Jeg var fristet til å slå ham rett ned. Burde jeg gjort det, dersom korona ikke var snille-korona, men tvert i mot hadde blitt til en mer dødelige pest?
  • Og i forlengelsen av apotek-historien: Hvilken rolle har vekterne i en pandemi-situasjon? Bør vi ha vektere på apotekene, dersom det blir mer alvorlig neste gang? Og hvordan verner vektere og politi seg selv mot smitte i møte med smittespredere?

Så mange spørsmål. Dette er en oppfordring til alle landets samfunnsforskere: La oss samle all relevant informasjon om denne giga-treningsøkten slik at materialet kan gjennomgås når denne pandemien er blåst over. Og til Norges forskningsråd: Skaff penger til akkurat dette formålet. Neste gang er det enda mer alvor.

LES OGSÅ: Full forvirring om karantenereglene

"You don't rise to the occasion, you sink to the level of your training", er et sitat fra Navy Seals. Nå får vi nordmenn tidenes "training". Det er så utrolig bra. La oss bare håpe kunnskapen blir samlet inn, systematisert og fører til konkret kvalitetsheving i viktige samfunnsfunksjoner.

Kommentarer til denne saken