*Nettavisen* Økonomi.

Tandberg-fest på børsen

Oslo Børs satte i dag sin fjerde rekord i løpet av én uke. Tandberg Television troner øverst på vinnerlisten.

01.07.05 16:22

Tandberg Television-aksjen sparket fra på Oslo Børs i dag. Aksjen endte som dagens børsvinner med en oppgang på 7,08 prosent.

Selskapet meldte i dag om en ordre på over ni millioner dollar fra en kabel-TV-kunde i Nord-Amerika.

I går kom konkurrenten Harmonic med et negativt negativt resultat etter sviktende salg, men det er ikke nødvendigvis noen umiddelbar sammenheng mellom disse to nyhetene.

Storebrand kraftig opp
Storebrand-aksjen steg kraftig gjennom dagen. Oppgangen var ikke ledsaget av noen spesielle nyheter, men det gikk desto flere rykter om selskapet. Meglere i London skal ha hevdet at den islandske banken Kaupthing planlegger et bud på selskapet, ifølge dn.no.

Rune Eikeland, de ansattes representant i Storebrand-styret, solgte unna sin beholdning på 1653 aksjer. Ifølge TDN Finans solgte han for å finansiere en leilighet i Tyrkia, og understreket at salget ikke hadde noen ting med spekulasjoner å gjøre.

Oslo Børs innført børspause i Storebrand-aksjen for å undersøke kursutviklingen. Kursen hadde da steget 7,76 prosent. Aksjen falt noe tilbake utover dagen og endte på 5,31 prosent.

Oppgang etter avtale
Internettselskapet Opera kunne melde om en lukrativ med avtale med mobiltelefonprodusenten Motorola, som har en markedsandel på 16 prosent i det globale mobiltelefonmarkedet. Avtalen innebærer at Operas nettleser gjøres tilgjengelig på alle operativsystem som støttes av Motorola.

Opera-aksjen steg 5,35 prosent på børsen i dag.

Rateoppgang gjorde at også tankrederiet Frontline var blant aksjene som trakk børsen oppover. Frontline endte med en oppgang på 5,34 prosent.

Oljesluggerne Statoil og Hydro stiger med henholdsvis 2,43 og 0,50 prosent.

Fire rekorder på én uke
Hovedindeksen endte på 285,42, en oppgang på 0,71 prosent fra dagen før. Dermed har Oslo Børs slått sin egen rekord fire ganger i løpet av én uke.

66 selskaper steg i kurs i løpet av dagen, mens 64 gikk ned.

Også i resten av Europe har pilene pekt oppover i dag.

Handler som aldri før
Hovedindeksen på Oslo Børs steg 9,7 prosent i løpet av juni. Det er den største prosentvise oppgangen på en måned siden februar 2004.

Samtidig har det aldri blitt gjennomført flere handler i det norske aksjemarkedet enn i juni, da 20.891 handler daglig passerte gjennom børsens handelssystem, skriver Oslo Børs i en pressemelding i dag. Gjennonsnittlig omsetning pr dag i juni var 5,4 milliarder kroner, som er nær en dobling sammenlignet med samme måned i fjor.

Rekord hver fjerde dag
Omsetningen har aldri vært så høy i løpet av et halvår som første halvår 2005, da det i snitt ble det omsatt for 5,3 milliarder kroner pr dag fordelt på 18.316 transaksjoner.

I løpet første halvår steg hovedindeksen 19,7 prosent til 283,4 poeng. Det ble registrert 33 historiske toppnoteringer, noe som innebærer toppnotering hver fjerde dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.