*Nettavisen* Økonomi.

Tangen offentliggjør millionregnskap fra USA-seminaret

REGNINGEN: Påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen har nå offentliggjort regnskapet for det mye omtalte USA-seminaret.

REGNINGEN: Påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen har nå offentliggjort regnskapet for det mye omtalte USA-seminaret. Foto: Nina E. Rangoy (NTB Scabpix)

Nicolai Tangens USA-seminar kostet 160.000 kroner per gjest, skriver VG. 150 gjester deltok på seminaret, deriblant avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad.

22.04.20 18:39

– Dette seminaret ble planlagt og gjennomført da jeg jobbet med finans i London. Jeg hadde på det tidspunktet ingen planer eller tanker om at jeg skulle bli ansatt i en offentlig stilling i Norge. Som offentlig tjenestemann er jeg selvfølgelig klar over at jeg ikke vil kunne arrangere og finansiere denne typen seminarer, sier Nicolai Tangen i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Les også: Storavis kaster seg på: Skandalen vekker oppsikt i utlandet

Nicolai Tangen og Norges Bank hadde lovet å legge frem en detaljert liste over utgiftene til Tangens store USA-seminar for venner og bekjente, fra 14. til 17. november i fjor. I alt 150 gjester deltok, hvorav 35 topper fra norsk samfunnsliv, blant annet den nåværende lederen i Oljefondet, Yngve Slyngstad.

Leide privatfly for 13 millioner

Mat og drikke kostet nær 9.000 kroner per gjest, mens hotellutgiftene kom på nær 3.000 kroner per natt per gjest. Fra før er det kjent at intimkonserten med Sting kostet én million dollar, tilsvarende rundt 10 millioner norske kroner. Konserten med Greogory Porter kostet rundt 2,5 millioner kroner, mens Sara Bareilles fikk 1,5 millioner kroner for sin konsert.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Tangen-ansettelsen en suppe av grådighet og dårlig dømmekraft

– Det er ikke vanlig at seminardeltakere som betaler reise, kost og losji, betaler for underholdning. Jeg betaler derfor disse konsertene selv, sier Tangen.

Han skriver også at de to flyene han leide, som reiste tur-retur Oslo-Philadelphia og London-Philadelphia, kostet henholdsvis 5,3 millioner kroner og 7,8 millioner kroner å leie.

Les også: Oljefondskandalen: Krever at saken granskes av Riksrevisjonen

Ifølge VGs utregninger ble den samlede kostnaden for fly, hotell og mat og drikke for dem som reiste fra Oslo, 160.120 kroner per gjest. Mesteparten av dette utgjøres av flyturen, som kostet 142.656 kroner per gjest. Her har VG lagt til grunn at regningen deles på 37 personer, som var antallet som fløy til Oslo, mens det var 34 som fløy til USA.

Nicolai Tangen har også vært raus ved andre anledninger:

Samfunnstopper deltok

Tangen dekket alle utgiftene til det mye omtalte seminaret, hvor også avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H), NUPI-direktør Ulf Sverdrup og mange andre samfunnstopper var invitert.

Flere av dem som deltok har de siste dagene bedt om å få betale egne utgifter til mat, drikke, hotell og reise.

Det gjelder blant annet FN-delegasjonen med FN-ambassadør Mona Juul i spissen.

Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har tatt selvkritikk på at han burde forsikret seg om at deltakelse på seminaret stod i det offisielle programmet hans i forbindelse med at han var på reise.

Røe Isaksen medgir at han også burde ha meldt inn reisen til Stortingets gaveregister etter at det ble kjent at Tangen skulle bli ny sjef i Oljefondet.

Les også: Pinlig å se samfunnstoppenes tilbaketog

Yngve Slyngstad mener i ettertid mener at det var galt å bruke Tangens privatfly til hjemreisen.

– Det skal de selvsagt få muligheten til. Jeg ønsker full åpenhet om dette seminaret og deler derfor her informasjon om hva seminaret kostet, sier Tangen.

Les også: Nicolai Tangen ba oljefondsjef Yngve Slyngstad om tjeneste like etter luksusturen

Han sier at det likevel ikke er naturlig at deltakerne skal betale for flyene, men legger til at en tur-retur-billett mellom Oslo og Philadelphia på business klasse i november i år vil koste 31.248 kroner.

Seminaret har fått mye oppmerksomhet de siste dagene på grunn av at avtroppende oljefondssjef Slyngstad kunngjorde sin avgang måneden før seminaret. I mars ble Tangen kunngjort som ny sjef for oljefondet. Flere har tatt til orde for at ansettelsesprosessen nå bør granskes.

Kunstelsker

26. mars kom nyheten om at Tangen var utnevnt til den nye lederen av Oljefondet. Milliardæren har vært kontroversiell i lokalmiljøet i Kristiansand. Han har en kunstsamling på over 2000 kunstverk, som har skapt en stor konflikt i sørlandsbyen.

I 2018 overførte Tangen store deler av kunsten til en stiftelse for at byen kunne vise frem denne kunsten ved et nytt museum. Totalt overførte han 450 millioner kroner til stiftelsen AKO Foundation.

Lokalpolitikerne bevilget store summer til prosjektet. I tillegg fikk de Kulturdepartementet med på å sprøyte inn 175 millioner til kunstsiloprosjektet.

Ifølge meningsmålinger gjort av avisen Fædrelandsvennen var det 47 prosent av innbyggerne i Kristiansand som var mot prosjektet, mens 33 prosent støttet det

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag