*Nettavisen* Økonomi.

Taper 172 mill. daglig på oljestreik

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

En fjerdedel av norsk oljeproduksjon vil bli rammet når oljestreiken trappes opp fra neste uke. Det tilsvarer anslagsvis 172 millioner kroner i dagsinntekter.

24.06.04 10:44

– Vi har aldri opplevd maken til entusiasme. Medlemmene våre ber nærmest om å bli tatt ut i streik. Dette er en sak alle brenner for, sier første nestleder Bjørn Tjessem i Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) til TV 2 Nettavisen.

De streikende fagforeningene OFS og Lederne varslet i dag en utvidelse av streiken i Nordsjøen, som har pågått siden fredag.

Streiken utvides fra mandag med 97 ansatte ved den Hydro-opererte plattformen Heimdal og Statoils produksjonsskip Norne. Stegningen av Heimdal vil også ramme Hydros Granefelt, og Esso-opererte Ringhorde må stenge ned produksjonen fra i morgen.

Streiken har allerede stanset produksjonen på de Statoil-opererte plattformene Snorre A og B og det tilknyttede feltet Vigdis, samt Ekofisk 2/4 Kilo og Bravo, som drives av ConcoPhillips.

Rammer en fjerdedel av produksjonen
Totalt vil da produksjonen fra norsk sokkel gå ned med omkring 716.000 fat. Dette er en snau fjerdede av en total dagsproduksjon på tre millioner fat. En dagsproduksjon på 30 millioner kubikkmeter gass vil også bli rammet.

Ved dagens oljepris og valutakurs kan dette anslås å utgjøre et inntektsbortfall på om lag 172 millioner kroner hver dag. Omkring 80 prosent av dette beløpet er inntekter til staten som blir liggende på havbunnen.

– Beløpene høres store ut, men produksjonstapet er spredd utover flere selskaper. Jeg mener dette ikke gir grunnlag for bruk av lønnsnevnd. Da frykter vi heller at motparten skal gå til lockout, sier Bjørn Tjessem i OLF.

Ifølge NTB er arbeidsminister Dagfinn Høybråten bekymret over en opptrapping i konflikten, men vil ikke gripe inn. Helles ikke OLF skal ha konkrete planer om lockout.

– Umulig å innfri
– Fagforeningene har fremmet krav som det ikke er mulig for oss å innfri. De er alle tilbudt det samme i de parallelle forhandlingene vi har ført med OFS, Lederne og Nopef. Nopef sa ja til tilbudet, mens de to andre sa nei, sier OLFs forhandlingsleder Jan Hodneland.

Han betegner situasjonen som "fastlåst og vanskelig".

– De krever løsninger som er bedre enn hva som er avtalt i annen industri, og som ville innebære store begrensninger for bedriftene. Kravene er urimelige. Ved å kreve å få mer enn andre, er disse foreningene med på å skape konflikter, mener Hodneland.

Oljearbeiderne vil ha sine nåværende pensjonsordninger tariffestet og ønsker blant annet at ansatte som arbeider nattskift skal kunne gå av to år tidligere etter å ha arbeidet ti årsverk nattarbeid. De vil også rydde opp i bruken av midlertidige ansettelser

– Våre krav er på ingen måte urimelige, mener Tjessem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.