Taper 25 mill. om dagen

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Storbankene DnB NOR og Nordea har nå utlånstap på 25 millioner kroner - om dagen.

11.02.09 13:12

Den økonomiske krisen velter inn over norske privatkunder og bedrifter. De tre siste månedene i fjor tapte de to storbankene rundt 1,5 milliarder kroner på utlån til norske privatpersoner og bedrifter. Og tapene fortsetter med full styrke:

- Jeg tror tapene i siste kvartal i fjor fortsetter omtrent på samme nivå i år, sier DnB NOR-direktør Rune Bjerke.

Nordea er enig:

- Basert på utsiktene i økonomien, så forventer Nordea lånetap i 2009 som er omtrent på samme nivå som i fjerde kvartal, men usikkerheten om de fremtidige utlånstapene er betydelig, skriver konsernet.

Les presentasjonen her.

Enorme tap
Både DnB NOR og Nordea er internasjonale bankkonsern med virksomhet i en rekke land. I tillegg har bankene store organisisasjoner for internasjonale bransjer som shipping og aksjemarkedeet.

Nordea har lagt frem tall, mens DnB NORs tall kommer i morgen. Derfor er det ikke ennå kjent hva DnB NOR tapte på vanlige norske bankkunder i fjor.

Men DnB NOR-direktør Rune Bjerke har opplyst at utlånstapene bare i fjerde kvartal var på 2,0-2,5 milliarder kroner for hele DnB NOR. Det betyr at utlånstapene totalt sett er mer enn tredoblet fra kvartalet før. Og i tredje kvartal i fjor tapte DnB NOR henholdsvis 216 millioner kroner på norske bedriftskunder og 182 millioner på norske privatkunder.

Dersom tapene har fortsatt som i resten av banken, kan det bety at DnB NOR hadde utlånstap på godt over en milliard kroner i den norske bankdriften de tre siste månedene i fjor.

Nordeas tap rett i været
Nordea har lagt frem tall for den norske bankvirksomheten, og den viser at utlånstapene gikk rett til værs mot slutten av fjoråret.

På årets ni første måneder tapte Nordea kun 50 millioner kroner på alle sine utlån - mens tallet ble tidoblet i siste kvartal til 522 millioner kroner.

Det betyr at Nordea og DnB NOR nå daglig taper rundt 25 millioner kroner på sine utlån til privatkunder og norske bedrifter - og de forventer at tapene vil fortsette på samme nivå i hele år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.