*Nettavisen* Økonomi.

Taper på banksparing

Mange nordmenn taper på å ha pengene i banken. Årsaken er skatt og inflasjon, som gjør at renten i realiteten er negativ.

- Regner du inn skatt på 28 prosent, inflasjon og formuesskatt, for de som har formue, så er faktisk realrenten i bank negativ. Det gjelder for mange mennesker. Pengenes reelle verdi blir lavere av å stå på bankkonto, og ikke høyere, slik vi vil det skal være, sier økonomisk rådgiver og tidligere Dine Penger-redaktør Carsten O. Five til Aftenposten.

Mange taper rett og slett på å ha pengene i banken. Det er spesielt de som har formue som burde vurdere alternative sparemåter.

Selv med en høyere rente enn dagens rekordlave, kan regnestykket ende opp negativt. Det er fordi høyere rente har sammenheng med høyere inflasjon, som igjen spiser opp avkastningen på pengene dine.

Dagens lave inflasjonsnivå er likevel bra for bankinnskuddet. Five påpeker at du ihvertfall ikke taper på hovedinnskuddet, noe som kan skje ved høy prisvekst.

Selv om det er lite attraktivt å ha penger på konto, er det likevel greit å ha penger lett tilgjengelig. Banken er som kjent også et sikkert sted å plassere pengene. Så ekspertene mener du ikke bør gi helt opp å ha penger på konto.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.