Gå til sidens hovedinnhold

Tapte 10 milliarder og begikk selvmord

En av verdens rikeste menn klarte ikke å takle det enorme tapet.

Adolf Merckle (74) var i 2008 nummer 94 på Forbes liste over verdens rikeste menn med en nettoformue på 9,2 milliarder dollar. Men etter å ha gamblet og tapt over 10 milliarder kroner i det tyske aksjemarkedet, kastet han seg mandag foran toget i byen Blaubeuren sørvest i Tyskland.

Merckle arvet en stor formue, og utviklet blant annet familiens engrosbedrift til å bli Phoenix Pharmahandel som er et av europas største engrosselskaper innen legemidler. Han bygget også opp en papirindustri, kontrollerte legemiddelselskapet Ratiopharm, cementselskapet HeidelbergCement, og kjøretøyprodusenten Kässbohrer.

I desember sto Merckles imperie på randen av stupet etter at Storbritannias Royal Bank of Scotland sa nei til et lån på 400 millioner euro. Det store tapet gjorde at MerckMerckles tap på aksjemarkedet har vært gjenstand for mye medieoppmerksomhet i Tyskland.

I desember hadde Merckles investeringsselskap satset en milliard dollar på at aksjekrusen til bilgiganten Volkswagen AG skulle gå ned. Det skjedde ikke. Istedenfor gikk VW aksjene fra 210.85 euro til over 900 euro på to dager i desember. Dermed tapte milliardæren en milliard pund, eller over 10 milliarder norske kroner, og sendte Merckle ut i en dyp finanskrise.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis