*Nettavisen* Økonomi.

Tapte 2,9 milliarder på én dag

Året var 1970. Urolighetene i verden, oljekrisen og Vietnam-krigen hadde satt sine spor. På børsen samme år mistet Ross Perot hele 2,9 milliarder kroner på en dag.

22.04.06 21:00

For 35 år siden i dag opplevde den senere så eksentriske milliardæren og presidentkandidaten Ross Perot et kraftig fall på børsen. Hele 2,9 milliarder kroner forsvant i løpet av en dag.

NA24 - din nye næringslivsavis

I sitcomverdenen omtales han gjerne som «den gale dvergen fra Texas». Den eksentriske milliardæren Ross Perot er kanskje mest kjent for å ha grunnlagt it-serviceselskapet EDS i tillegg til at han ved to anledninger har stilt som presidentkandidat i USA.

Men svært få husker hans fatale nedgang på børsen i 1970.

Det hele startet i 1962 da Perot grunnla det som senere skulle bli en svært så lukrativt og innbringende geskjeft. Han valgte navnet ut fra en del alternativer han hadde rablet ned på en konvolutt under en gudstjeneste i Highland Park Presbyterian kirke i Dallas.

Firmaet fikk en pangstart og han ble raskt en av Amerikas seks rikeste menn. Faktisk gikk det så fort at han ikke en gang var nevnt i Standard & Poors oversikter før en stund etterpå.

Men 22.april 1970 ble alt rødt, i alle fall for en liten stund. I løpet av en handelsdag hadde firmaet hans tapt utrolig 2,9 milliarder kroner. Til tross for sitt store tap, satt han igjen med nesten 1 billion dollar. Men det er ikke det viktigste.

Den dagen mistet han nemlig mer enn alle veldedighetsorganisasjoner i hele Amerika til sammen, dersom man trekker fra de fem største, eller mer enn det årlige velferdsbudsjettet til hvilken som helst by, unntatt New York. Tapet var så stort at det var større i faktiske tall enn det bankmannen J. Pierpont Morgan var god for ved sin død i 1913.

Bakgrunnen for det store fallet i aksjekursen er et mysterium den dag i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.