*Nettavisen* Økonomi.

Tapte 32,9 milliarder

Se hvor Folketrygdfondet har tapt dine skattepenger.

03.10.08 10:40

Det norske folketrygdfondet har plassert flere titalls milliarder skattekroner på Oslo Børs. Den investeringen har vært alt annet enn gullkantet.

Nettavisen har tatt utgangspunkt i verdifallet fra årets høyeste notering av hver enkelt aksje i porteføljen mot den laveste omsetningsprisen torsdag.

Det viser at verdien på aksjene til fondet har falt fra en topp på mer enn 69 milliarder kroner til dagens verdi på 36.4 milliarder kroner.

Det er et verditap på 32.867.462.124,50 kroner fra verditopp til dagens verdi.

Fornøyd med avkastning
- Mandatet til fondet er at vi skal være en langsiktig investor og at vi skal ha en portefølje med 60 prosent aksjer. 50 prosent skal være plassert i norske aksjer. Da er det naturlig at vårt resultat speiler markedet, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet til Nettavisen.

Hun mener det er grunn til å være fornøyd med hvordan plasseringene har vært til tross for verdinedgangen.

- Vi har en referanseportefølje som vi måles opp mot, og den har vi gjort det bedre enn denne porteføljen både ifjor og første halvår i år. Historisk har vi hatt en avkastning i fondet på 10.6 prosent de siste ti årene. Det er 1.4 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen årlig.

Krise
Hun legger imidlertid ikke skjul på at det siste halve året har vært ekstraordinært.

- Det er en betydelig krise i finanssektoren, og det er krevende å manøvrere i slike perioder. Den utviklingen vi har sett gjør at vi har hatt betydelig verdifall. Alle blir berørt i slike perioder som de vi er inne i nå, men vi er opptatt av å oppnå mandatet vårt som er å få best mulig avkastning på lang sikt.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere kriser
Svarva sier fondet også tidligere har kommet seg gjennom kriser som den vi ser i finansmarkedene.

- Vi hadde en krise i 1992 - 93, i 1998 og tidlig på 2000-tallet, men man må forvente svingninger når man skal være eksponert i aksjer. Når det er sagt er det en dramatisk situasjon i markedet akkurat nå, og det er fortsatt usikkert hvilken realøkonomiske betydning dette vil få for bedriftene i porteføljen. Nå er jeg fornøyd med at vår portefølje har oppfylt mandatet om å være bedre enn referanseporteføljen, sier Svarva.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her tapte vi mest
De største tapene til Folketrygdfondet har kommet i børskjemper som StatoilHydro, Orkla, Yara International, Telenor, Norsk Hydro, DNB Nor og Petroleum Geo-services. Her har verdien på Folketrygdfondets aksjer sunket fra 52.4 milliarder til 26.6 milliarder kroner fra høyste kurs i år til laveste kurs på torsdag.

Desidert mest har fondet tapt på StatoilHydro der 6.4 milliarder kroner har forsvunnet.

Svimlende
For å gjøre kronebeløpene litt mer håndterlige og forståelige har Svarva og Folketrygdfondet tapt 833.6 millioner kroner hver eneste uke siden nyttår. Det utgjør litt over 119 millioner per dag, 1.98 millioner per time eller 33.079,17 kroner hvert eneste sekund fra 1. januar 2008 til torsdag 2. oktober samme år.

Steinar sparte 25.000 på boliglånet - sjekk om du kan gjøre det samme:
Nettavisen senket Steinars rente

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.