Gå til sidens hovedinnhold

Tapte stort på Storebrand-eventyret

Jens P. Heyerdahl var blant dem som satte kaffen i halsen da Stein Erik Hagen for seks år siden ga konsernsjef Åge Korsvold en håndsrekning og kjøpte seg kraftig opp i Storebrand. Det skulle vise seg å bli en rådyr vennetjeneste.

Det vakte stor oppsikt da Stein Erik Hagen i løpet av noen dager ble en av Storebrands største aksjonærer på seinsommeren 1997. Hagen var en nær venn av Storebrands daværende konsernsjef Åge Korsvold, og Korsvolds motstandere tok det som gitt at Hagen ville velge konsernsjefens side i den pågående maktkampen.

Fryktet flere sprell

En av de som reagerte på Hagens inntreden, var Orklas mektige konsernsjef Jens P. Heyerdahl. Tidligere samme år hadde Heyerdahl overtalt Kjell Inge Røkke til å kjøpe nærmere ti prosent av aksjene i Storebrand og dermed sabotere den planlagte fusjonen med Kreditkassen.

Nå fryktet Heyerdahl at duoen Korsvold og Hagen ville finne på nye sprell. Orkla reagerte også på at Hagen brukte av kassen til Steen & Strøm til å kjøpe Storebrand-aksjer. Orkla var nemlig medaksjonær i Steen & Strøm, hvor Stein Erik Hagen var hovedeier.

- Vi er overrasket over at Steen & Strøm skulle gjøre en slik investering, uttalte administrerende direktør Tom Vidar Rygh i Orkla til Aftenposten etter at Hagen hadde flagget kjøpet.

Rådyr vennetjeneste

Hagen kjøpte størstedelen av sine Storebrand-aksjer den 27. august 1997. Da endte Storebrand-kursen på 49 kroner.

I går lempet Hagen ut hele aksjeposten til Steen & Strøm og nesten alle Storebrand-aksjene registrert på familieselskapet Canica. De 26,5 millioner aksjene ble solgt for 36,25 kroner stykket.

Storebrand-investeringen har med andre ord vært svært dårlig butikk for handelsmannen Stein Erik Hagen. Til sammen har han tapt over 300 millioner kroner i løpet av de seks årene han har vært Storebrand-aksjonær. Til fradrag kommer aksjeutbytte som har vært utbetalt i perioden.

Kjøper mer i Orkla?

Det store spørmålet er nå hva Stein Erik Hagen har tenkt å gjøre med den milliarden han har frigjort gjennom nedsalget i Storebrand. Steen & Strøm-sjef Olav Line legger ikke skjul på at han har god bruk for de 634 millionene som salget innbringer.

- Vi investerer nesten 2 milliarder i år i Danmark og Sveige, sier han til TV 2 Nettavisen.

Resten av pengene kan gå til å styrke Hagens posisjon på eiersida i Orkla. Matkongens familieselskap Canica er fra før Orklas tredje største aksjonær med en eierandel på 6,9 prosent.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai