Gå til sidens hovedinnhold

Tar feil om milliardbøter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. Nettavisen påstår at økonomisk teori tilsier at prisovervåkning mellom dagligvarekjeder skulle føre til lavere priser. Nettavisen hopper bukk over det faktum at dagligvarehandelen i Norge ikke er et fritt marked. I et oligopol er det nettopp relativt enkelt å øke prisene ved prisovervåking.

Les saken: Milliardbøter til matvarekjedene vil gi dyrere mat for alle norske forbrukere

2. Nettavisen påstår at bøtene blir veltet over på forbrukerne, og unnlater at det faktisk kan sørge for at Norges rikeste personer slutter å drive ulovlig prissamarbeid.

3. Nettavisen later som at det at staten har visst om at kjedene scanner hverandres priser i 10 år, er et argument mot at staten skal bry seg og dropper å skrive at det er bruken av dataene som er problematisk.

4. Nettavisen ignorerer at man relativt enkelt kan analysere statistiske sammenhenger i slik prisinformasjon, som enkelt burde vise om dette forekommer eller ikke.

Det er nesten som at Nettavisen vinkler sine artikler på en måte som viser en av Norges største maktkonsentrasjoner i et så godt lys som mulig.

En forutsetning for fri konkurranse eller såkalte perfekte markeder er at prisen fastsettes i samspill mellom tilbud og etterspørsel, og at både forbrukere og produsenter har full tilgang på informasjon om prisendringer.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen