*Nettavisen* Økonomi.

Tar «krenkesak» til regjeringen: – Direkte farlig

Stortingsrepresentant Peter Frølich fra Høyre.

HYSTERI: Stortingsrepresentant Peter Frølich (H) mener vi må sette ned foten for «krenkelseshysteriet». Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

En professor fikk munnkurv etter en spøk om tyskerne. Nå tar Høyre-topp Peter Frølich saken opp med regjeringen.

26.06.20 13:58

Det var under en forelesning ved Universitetet i Bergen at psykologiprofessor Svein Larsen dro en spøk. Temaet var en undersøkelse som viste at 90 prosent av tyske turister i Norge ikke så på seg selv som typiske turister når de besøker vårt land.

Professoren kom med den lakoniske spøken: «Tyskerne har vært her før«, til latter i salen.

Men en student synes spøken ble for meget, og klaget saken inn til universitetsledelsen. Etterpå kom Universitetet i Bergen med en beklagelse overfor studenten. Professoren selv nekter å beklage. Universitetsledelsen har selv henvist til lov om likestilling og forbud mot diskriminering.

Saken har vekket kraftige reaksjoner både fra politikere og i sosiale medier.

– Mareritt

Saken har fått bergenser og stortingsrepresentant Peter Frølich til å tenne på alle plugger.

– Dette begynner å ligne et orwelliansk mareritt. Et samfunn hvor man har angst for å si feil. Et samfunn uten humor, styrt av autoritær korrekthet på mobbens premisser. Et samfunn hvor et lite feiltrinn kan sette jobb og sosialt liv i fare, sier han til Nettavisen.

Les mer: Sjokkert etter universitet legger seg langflat for «tysker-spøk»: – Hører ikke hjemme noe sted

Frølich tar nå opp saken med regjeringen, og mener at det tydeliggjøres hva loven skal og skal ikke brukes til.

– Jeg har bedt departementet oppklare om loven virkelig er så stivbeint. I ytterste konsekvens må den justeres, sier Frølich.

Han oppfordrer universitetet til å gå gjennom hvordan de har håndtert saken.

– Uansett om loven er sånn eller ikke, bør universitetet gå kraftig i seg selv. Jeg tror nesten jeg må stave dette for å være tydelig nok: Ikke beklag! Dette er ikke noe å beklage!

Les også: Statue av norsk krigshelt og slaveri-motstander revet ned av aktivister i USA

– Vi må tåle en støyt

Diskusjonen kommer i kjølvannet av store demonstrasjoner mot rasisme, og en ny debatt hvor det er foreslått å fjerne statuer av folk som antirasister mener hadde dårlige holdninger. Stortingsrepresentanten mener dette minner om et «krenkelseshysteri».

– Om krenkelseshysteriet vinner frem, kveleer vi noe av det Vesten er bygget på: En fri ytringskultur. Dette er særlig viktig innenfor akademia, hvor takhøyden bør være skyhøy.

Han oppfordrer samtidig studenter til å tenke seg om, og lære dem opp til å tåle reell motstand uten at det betyr hverken diskriminering eller krenkelse.

Les også: Oslos byrådsleder ønsker statuedebatt velkommen

– Vi må lære studenter å tåle motstand. I USA må forelesere nå gi tilbakemeldinger til studenter med kontordøren åpen for å beskytte seg mot trakasseringsanklager. Social justice-bevegelsen på universitetene i USA er rett og slett vanvittig. Jeg håper den fisler ut på samme måte som hippie-bevegelsen, og deretter blir forsket på slik at fremtidige generasjoner kan hindre lignende idioti.

– Hva bør gjøres mot denne utviklingen?

– Det finnes en effektiv motgift. Vi må sette ned foten i møte med krenkelseskulturen. Vi må alle lære oss å tåle en støyt. Om alle ubehageligheter skal løses med ombud, lover, regler og krypende unnskyldninger, har vi tapt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag