*Nettavisen* Økonomi.

Tar selvkritikk etter Fjell-støtte

Foto: (Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)

NHO-president Jens Ulltveit-Moe gikk i forrige uke ut med klar støtte til Statoils konsernsjef Olav Fjell. Nå presiserer han at NHO er mot korrupsjon.

22.09.03 15:35

TV 2 Nettavisen kunne i forrige uke skrive at Ulltveit-Moe ga full støtte til både styret og konsernsjefen i Statoil, etter forrige ukes beslutning om å la Fjell få fortsette til tross for den famøse konsulentavtalen i Iran.

Samtidig påpekte NHO-presidenten at det uforsvarlig å ikke betale for å få skikkelige råd og for å forstå den lokale forretningskulturen når et selskap skal inn i nye markeder, og at grensene for hva som kan oppfattes som korrupsjon ikke alltid er de samme i utlandet som de er i Norge.

Det fikk flere til å reagere. Mandag formiddag måtte Ulltveit-Moe sende ut en pressemelding for å oppklare at NHO på ingen måte aksepterer at norske bedrifter begår korrupsjon.

”La det være klart: Korrupsjon er ulovlig, etter så vel internasjonal som nasjonal lovgivning. NHO forventer at norske bedrifters aktiviteter ikke strider mot dette”, skriver Ulltveit-Moe i meldingen.

NHO-presidenten har samtidig stått knallhardt på at Fjell burde få sitte inntil det foreligger en rettskraftig dom som viser at Statoil har brutt norsk lov. Ulltveit-Moe uttrykker forbauselse over at NHO har blitt stående igjen som de eneste som har fastholdt at tvil ikke er nok for å felle Fjell.

”Statoil-saken har for oss hele tiden vært et spørsmål om helhetsvurdering. I likhet med de fleste andre, vet ikke NHO alt om saken. Vi vet at Statoils interne varslingsrutiner har fungert, og vi vet at nå avtroppende styreformann og administrerende direktør har beklaget. Vi er litt skuffet over at det virker som om vi er de eneste som har ment at etablerte organer for styring av selskapet må få lov til å virke, også i en sak av denne karakter”, skriver Ulltveit-Moe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.