Gå til sidens hovedinnhold

- Tegninger kan ramme Statoil

Norske selskaper som Statoil og Hydro kan bli trukket inn i en maktkamp i Iran, frykter PRIO-direktør Stein Tønnesson.

I helgen kunngjorde Irans president Mahmoud Ahmadinejad at Iran vurderer i si opp kontrakter med selskaper fra land der Muhammed-tegningene har blitt trykket.

Dermed kan norske selskaper som Statoil og Hydro bli rammet, dersom presidenten gjør alvor av truslene,

PRIO-direktør Stein Tønnesson tror Ahmadinejad bruker striden om tegningene som påskudd til å presse moderate krefter som fortsatt har kontrollen over oljeindustrien i landet. Også Aker Kværner har kontrakter med Iran i forbindelse med gassfeltet South Pars i Persiagolfen.

- Det er bekymringsfullt når presidenten trekker tegningene inn i forhandlinger med oljeselskapene, sier Stein Tønnesson til TV 2 Nettavisen.

Tønnesson er direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

Populært
Han peker på at oljesektoren i Iran er dominert av moderate krefter rundt den tidligere presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, og at kontaktene Statoil, Hydro og Kværner har i Iran går først og fremst gjennom disse miljøene. Stein Tønnessom frykter at Ahmadinejad bruker både striden om atomprogrammet og kontroversen rundt Muammed-tegningene til å styrke sin stilling.

- Ahmadinejad har tjent mye på striden om atomprogrammet, og samlet støtte rundt seg. Det standpunktet Iran har tatt har stor oppslutning både i Iran og blant eksiliranere. Derimot er det en dårlig sak for overklassen som tapte presidentvalget, sier Tønnesson.

Ikke hørt fra Iran
Statoil er involvert i utvinning av gass på kjempefeltet South Pars. I tillegg har selskapet en intensjonsavtale om utvinning av olje på tre eksisterende oljefelter.

Informasjonsdirektør Kai Nielsen vil ikke kommentere truslene fra president Ahmadinejad.

- Vi har ikke hørt noe fra iranske myndigheter, men har dette kun fra mediene. Derfor er det vanskelig for oss å forholde oss til det, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Nielsen har ikke Statoil fått noen reaksjoner fra andre muslimske land.

Iran utvinner rundt 3,5 millioner fat olje per dag, og kontroller rundt ni prosent av de kjente oljereservene i verden og rundt 18 prosent av kjente gassreserver.

Nekter inspektører adgang
Søndag kunngjorde Irans utenriksminister at landet vil forsøke å produsere anriket uran, som kan brukes til å lage atomvåpen. Samtidig blir FN nektet flere inspeksjoner av atomanleggene.

- Iran har kuttet alle frivillige tiltak som har vært gjennomført de siste to og et halvt årene, sa utenriksminister Manouchehr Mottaki på en pressekonferanse søndag ifølge CNN.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken