Telenor er fire ganger så dyrt

Foto: (Shutterstock/Montasje)

Det er store penger å spare på å velge rett mobilabonnement.

11.02.09 22:12

Telenor la onsdag fram et nytt rekordresultat med et overskudd på 3,3 milliarder kroner på årets siste måneder. Den typen overskudd får man ikke ved å være billigst i klassen.

Dyrt hos den største
Post- og teletilsynets offisielle prisoversikt Telepriser.no viser at det første normale Telenor-abonnementet kommer på en 25. plass over de billigste abonnementene for en gjennomsnittsforbruker – over 300 prosent dyrere enn den billigste løsningen på markedet.

Siden forrige gang vi tok en titt på de billigste abonnementene, så har det skjedd store ting. En av de store prislederne har blitt slått konkurs, nye abonnementer har sneket seg inn på topplistene – og tidligere vinnerabonnement har endret prisløsningene sine som gir helt nye månedskostnader.

Klikk på bildet for å forstørre.

To som skiller seg ut
Et standardforbruk er nå ifølge Post- og teletilsynet 101 minutter i måneden, fordelt på 68 samtaler – der 17 av minuttene er til fasttelefon. Det inkluderer 119 SMS, 5 MMS-meldinger, 700 KB datatrafikk og 10 samtaler til mobilsvar.

Basert på dette forbruket er Tele2 Sheriff billigst med en månedlig utgift på 54 kroner i måneden, tett etterfulgt av One Call Faktura med 61 kroner i måneden.

Disse to abonnementene er relativt forskjellige. One Call operer med et fast antall inkludert ringeminutter og meldinger i måneden, men Tele2s abonnement gir deg 125 kroner i måneden som du fritt kan dele mellom samtaler og SMS-meldinger. Dermed passer det relativt godt både for dem som sender mange meldinger, men ikke ringer, og for dem som ringer mye, men ikke sender meldinger.

Det er for øvrig interessant at i forrige runde kostet disse to abonnementene henholdsvis 29 og 33 kroner i måneden.

På 3. plass finner vi nykommeren Telipol Mobil Mini, men dette ligger relativt langt bak de to lederne. Både Telipol og One Call benytter seg av Network Norways mobilnett.

Telegiganten svindyr
Det som virkelig utpeker seg på listen er kanskje ikke hvem som topper, men hvem som er langt unna toppen. Telenors billigste vanlige abonnement kommer som nevnt på en 25. plass, med en månedlig utgift på 214 kroner – mens NetComs billigste havner på 20. plass med 197 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

(Telenor kommer riktignok et par plasser bedre ut med sitt Djuice Zero-abonnement, men dette er et datterselskap av Telenor)

- På telepriser kommer ikke alt fram, blant annet det med familiepakker, priser til å ringe til kundeservice, SIM-kort og slike ting som en del av de andre aktørene tar godt betalt for. De fleste av våre abonnement kan også brukes til subsidierte mobiler. Det er mye som ligger mellom her når det gjelder å gi en god pakke til kunden, sier Telenors informasjonssjef Per Arild Meling til Nettavisen.

Større forskjell for småbrukere
I forrige runde av prissammenligningen var prisforskjellen mellom lavt og middels forbruk bare 20 kroner. Med endringer i abonnementsvilkårene har denne forskjellen økt til 34 kroner – men prisen for begge har økt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Definisjonen på lavt forbruk er 28 minutter i måneden fordelt på 29 samtaler – og der 6 minutter går til fastnettet. Det betyr også 59 SMS-meldinger, 3 MMS-meldinger, 250 KB datatrafikk og 4 telefoner til mobilsvar.

De to billigste er de samme som på medium forbruk, mens Chess sniker seg foran Telipol for den siste pallplasseringen.

Annet bilde for storbrukere
Situasjonen er en helt annen når vi skrur opp forbruket betydelig til det Post- og teletilsynet mener er stort forbruk. Definisjonen her er 374 minutter i måneden basert på 164 samtaler – der 56 minutter er til fasttelefon. I tillegg er det 262 SMS, 6 MMS, 850 KB datatrafikk og 17 oppringninger til mobilsvar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Listen toppes igjen av Tele2, men denne gangen med abonnementet Uno med 266 kroner i måneden. De to andre pallplasseringene går til Chess, med henholdsvis abonnementene «On 10t» og Premium til 267 og 311 kroner.

Igjen må vi langt ned på listen for å finne både Telenor og NetCom. NetCom kommer inn på 21. Plass med 483 kroner, mens Telenors beste løsning er på 27. plass – med henholdsvis 483 og 520 kroner.

Er du ikke sikker på hvor mye du ringer og sender meldinger fremstår One Call Faktura som det beste allroundabonnementet som du aldri bommer veldig stort med, men som samtidig aldri er det helt ideelle valget.

Andre abonnement for mobilavhengige
Hvis du derimot er av den typen som ringer mer enn 20 minutter daglig, da er det helt andre abonnement som gjør seg gjeldende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Over dette er det fastprisabonnement som er tingen, og per dags dato er det tre aktører som tilbyr noe i nærheten av fastpris med 3000 inkluderte ringeminutter i måneden. I tillegg kommer Telipol med sitt fastprisabonnement, men dette er kraftig overpriset i forhold til konkurrentene og har færre minutter inkludert.

Kort sagt har du to varianter å velge mellom: Telenor tilbyr 3000 ringeminutter i måneden for 229 kroner, men vil i tillegg ha oppstartsavgift på alle samtaler. Over dette vil de ha 79 øre per minutt. SMS vil de ha 59 øre for, og de har en makspris på datatrafikk på 10 kroner per dag.

Relativt like fastprisløsninger
Talkmore og Chess har to nesten identiske abonnement rent prismessig, da de tar henholdsvis 349 og 350 kroner i måneden for 3000 ringeminutter, og da er det ingen oppstartsavgift. Begge vil ha 69 øre for videre ringeminutter, og begge tar 34 øre per SMS. Forskjellen er at Talkmore inkluderer 150 SMS i måneden, og tar 5 kroner per megabyte. Chess har ingen inkluderte SMS, og tar 7 kroner per megabyte - men til gjengjeld har de en makspris på 20 kroner per dag.

Hvilke av disse fastprisløsningene som passer for deg kommer veldig an på personlige preferanser, og ikke minst hvilket mobilnett. For en enklere sammenligning kan det være greit å vite at prisforskjellen mellom Telenor og Talkmore/Chess utlignes etter 151 samtaler.

Uoversiktlige vennepriser
Unntakene fra alle disse er hvis du på mystisk vis har klart å få alle de du ringer til inn på den samme mobiloperatøren som tilbyr gratis samtaler og/eller SMS innenfor samme operatør.

Dessverre er det nærmest håpløst å holde oversikt over hvilke personer som har hvilke abonnement, så i praksis er dette løsninger de færreste har noe særlig å vinne på å velge.

Sjekk hva som er best på deg hos Telepriser eller Mobilen.nos Ringepriser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.