*Nettavisen* Økonomi.

Telenor frifunnet i gigantsøksmål

Asker og Bærum tingrett har frifunnet Telenor Mobil i erstatningssaken der Sense hadde krevd tilbakebetalt 255,8 millioner kroner. Sense vurderer anke.

03.11.04 17:14

- Dommen slår fast at Telenors beregningsmåte av pris for tilgang til nettet er riktig, skriver Telenor i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Kravet fra Sense dekker årene 2000 - 2003 og gjaldt påstand om at Telenor hadde benyttet feil beregningsmåte og tatt en overpris, beregnet til 255,8 millioner kroner, for tilgangen til Telenor Mobils GSM-nett.

Sense er videreselger under eget varemerke av mobile tjenester som produseres i Telenor Mobils nett. Prisen for tilgang beregnes ut fra Telenors sluttbrukerpriser med fratrekk for de kostnadene Telenor ville hatt forbundet med salg, markedsføring, kundeservice og fakturering. Sense har hevdet at dette er feil måte å beregne tilgangspris på.

- Samferdselsdepartementet har bekreftet Telenors syn, og Asker og Bærum tingrett har nå slått fast et beregningsmåten er riktig, skriver Telenor.

- Dette er en viktig prinsippavgjørelse. Telenor er avhengig av forutsigbare rammebetingelser. Vi kan ikke leve med en situasjon der inngåtte avtaler, med vilkår som er kjent både for aktører, marked og myndigheter, skal bli gjenstand for omkamper og krav om erstatning i etterkant. Vi er svært glade for retten har gitt oss medhold i at vi har brukt en riktig måte å beregne priser på, og regner nå med at denne saken er ute av verden en gang for alle, sier konserndirektør Pål Wien Espen i Telenor.

Sense påpeker på sin side at både Post- og Teletilsynet og Samferdselsdepartementet har slått fast at det er innbetalt for mye.

– Dette er en interessant og komplisert sak, og vi er ikke overrasket over at saken må inn for en høyere rettsinstans. Vi er innstilt på å anke, men vil bruke noen dager på å studere dommen, før vi tar den endelige beslutningen. Blir dommen stående betyr det at Telenor belønnes for sine regelbrudd. Det vil være et viktig hinder for ytterligere nedgang i mobilprisene, sier Sense-sjef Nadir Nalbant.

I dommen fra Asker og Bærum Tingrett heter det: Saken har vært komplisert og vanskelig. Den omhandler et rettsområde og en virksomhet som er under stadig utvikling, og hvor regelverket på mange måter er kommet i etterslep. Selv om dette ikke er kommet til uttrykk i premissene foran, har retten funnet saken tvilsom. Det var derfor god grunn for Sense til å la den bli prøvd for retten, og retten finner derfor at hver av partene bør bære egne saksomkostninger.

- Det prinsipielt beklagelige er at regelbruddet så langt ikke får noen konsekvenser for Telenor, som dermed har all interesse av å fortsette sin adferd hvor de bryter reglene med for høye priser. Dersom vi får medhold i Lagmannsretten vil det føre til lavere priser til forbrukerne. Det er Telenor som trenerer videre prisnedgang og mange vil ha grunn til å juble dersom vi vinner frem med vårt krav, sier Nalbant.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.