Telenor er allerede til stede i Norge, Sverige og Danmark, og går nå inn i det fjerde nordiske markedet, Finland.

«Med dette tar Telenor en sterk posisjon på fastnett og mobil i et attraktivt og voksende telekommarked, og ytterligere styrker sin posisjon i Norden», skriver selskapet.

Prisen på kjøpet av aksjene er 1,5 milliarder euro, eller 14,4 milliarder kroner. Kjøpet kommer etter at Telenor har solgt seg ut av en rekke andre markeder, som India og Øst-Europa, de siste årene.

Telenor-aksjen faller rundt en prosent på børsen etter at nyheten ble kjent.

Åpner for å kjøpe resten

I første omgang gjelder avtalen kjøp av majoriteten av aksjene, fra DNAs to hovedeiere, Finda Telecoms og PHP Holding, som eier henholdsvis 28,3 prosent og 25,8 prosent av aksjene i selskapet.

Telenor har også planer om å overta de øvrige 46 prosenten.

«Transaksjonen vil etter gjennomføring utløse tilbudsplikt for resten av aksjene i DNA. Tilbudet til resterende aksjonærer vil også være 20,90 euro per aksje», skriver selskapet.

Tredje størst

Med DNA får Telenor Finlands tredje største mobiloperatør med 2,9 millioner kunder og 28 prosent markedsandel. Selskapet er dessuten nest største tilbyder av fastnett-bredbånd, og den største kabel-TV-tilbyderen.


DNA omsatte for 912 millioner euro i fjor.

- Jeg er veldig fornøyd med å kunngjøre dagens transaksjon og vår inntreden i Finland, det raskest voksende mobilmarkedet i Europa. DNA er et spennende tilskudd til Telenorkonsernet, og utfyller våre eksisterende virksomheter i Norden. Vi styrker ikke bare vår tilstedeværelse i Norden, men får også en solid posisjon innenfor både fastnett- og mobilområdet i det finske markedet, og vi skaper rom for videre verdiskaping, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en melding.