Gå til sidens hovedinnhold

Telenor idømt milliarderstatning

Selskapet idømmes gigaerstatning i Sibir.

Ankedomstolen i Omsk har dømt Telenor til å betale en erstatning på 1,7 milliarder kroner til selskapet Farimex Products.

Erstatningen står til svimlende 11,6 milliarder kroner med dagens kronekurs.

- Urettmessig og grunnløst, mener Telenor.

- Følger ikke loven
For pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, tar fullstendig avstand fra kritikken mot selskapet, og mener Telenor har loven på sin side.

- Jeg er ikke overrasket over at en domstol i Sibir kan ta denne type avgjørelse, men derimot overrasket over at man ikke følger vanlig russisk lov, sier Melgaard til Nettavisen.

Nå skal saken ankes i Sibir, og føres til høyesterett i Moskva.

- Vi vil bruke alle lovlige og tilgjengelige midler for å få denne saken avsluttet. Saken er fullstendig grunnløs og burde aldri vært oppe, sier Melgaard.

- Vi anser saken som et urettmessig og ulovlig angrep på en aksjonærs rettigheter i Russland og antar dette som et forsøk fra noen på å tilrøve seg verdier som de ikke har krav på, sier Melgaard om beskyldningene fra Farimex.

Faller
På Oslo Børs faller Telenor-aksjen som følge.

20 minutter etter at Telenor sendte ut en pressemelding om dommen, sank aksjen med 5,09 prosent.

Det er et verditap på 2,3 milliarder kroner i tillegg til de idømte 11,6 milliarder kroner.

Vimpelcom-spøkelset
Bakgrunnen for søksmålet i ankedomstolen i Omsk er Farimex påstand om at Telenor-nominerte styremedlemmer i VimpelCom forsinket oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems (URS) og derigjennom påførte saksøker tapet på godt over én milliard US dollar.

- Denne avgjørelsen er at alvorlig brudd på Telenors lovlige rettigheter og interesser som en strategisk investor i Russland. Vi vil fortsette å forsvare våre investeringer i VimpelCom med alle tilgjengelige juridiske midler, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder av Telenors virksomheter I sentral- og Øst-Europa. Siden1998 har Telenor handlet i VimpelComs interesse, og vi har gjentatte ganger påpekt at dette søksmålet er et urettmessig forsøk på å frarøve Telenor sine investeringer i Russland, sier Telenor i en pressemelding.

Retten besluttet imidlertid at Telenor må betale 1.728.297.207 USD i erstatning. Retten avslo kravet fra Farimex om å ta arrest i Telenors VimpelCom-aksjer men avgjorde at kravet kan tvangsfullbyrdes av både VimpelCom og Farimex.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken