Tilsynsorganet konkluderer med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.
«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», skriver Esa i en pressemelding onsdag morgen. De konkluderer med at denne praksisen var i strid med EØS-konkurranseregler.
Les også: Telenor endrer sine mobilabonnement - satser nå på «ubegrenset» data
– Må ha konsekvenser
Prisingen omtales som en «marginskvis» og førte altså til at konkurrenter som var avhengige av å kjøpe seg grossisttilgang, ville tape penger. Dermed begrenset Telenor konkurransen i et raskt voksende marked, skriver Esa.
– Med urimelige priser svekket Telenor konkurrenter i et marked i vekst. Det gjorde det mye vanskeligere for utfordrere å tilby attraktive pakker til forbrukerne da mobildata var i ferd med å ta av i Norge. For at markedene skal levere for forbrukerne i fremtiden, må slike lovbrudd ha konsekvenser, sier Frank J. Büchel, som har ansvar for konkurransesaker i Esa.
Han legger til at Telenors dominerende stilling gir dem et «særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse».
Les også: Telenor stopper 200.000 telefonsvindelforsøk daglig
Alvor og varighet
Esa sier gebyret på 1,2 milliarder kroner tar hensyn til hvor alvorlig bruddet var og hvor lenge det pågikk.
Bruddet på konkurransereglene kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge Esa, som presiserer at disse i så fall skal behandles i nasjonale domstoler.
Sju og et halvt år
Saken startet med en uanmeldt bevissikring i Telenors lokaler i desember 2012. I mars 2014 fant Esa grunn til å starte en grundig undersøkelse, og to år senere – i februar 2016 – sendte de varsel om vedtak til Telenor.
Tilsynets foreløpige konklusjon var at IT– og telekomselskapet hadde misbrukt sin markedsposisjon. Telenor svarte på varselet samme år.
Les også: Krever nulloppgjør: -Vi vil ikke gjøre dette verre ved å øke lønna
- Omgår reglene bevisst
I juni i fjor kom et nytt varsel om vedtak og nye beviser. Igjen svarte Telenor. Ytterligere et brev ble sendt i februar med mulighet for kommentarer fra selskapet, og denne uken fattet Esa sitt vedtak. Telenor mener selskapet har opptrådt i tråd med konkurransereglene:
- Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket, og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Petter-Børre Furberg, i en pressemelding.
Konkurrenten Ice, som har drevet med mobilt bredbånd siden før perioden dommen omhandler, er derimot positiv til ESA-dommen.
- Det overordnede er at konkurransesituasjonen ikke er tilfredsstillende. Denne saken er ti år gammel, og først nå kommer nye regler, som reguleres av ESA, Marked 15, som gir en strengere regulering av markedsdominans enn noen gang før, sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice Net til Nettavisen.
Det er viktig at Telenor reguleres på strengest mulig måte, mener han:
- Vi har ikke løst konkurransesituasjonen. Det skal ikke være sånn at vi må ha et duopol i verdens rikeste land. Så jeg er veldig glad for at norske myndigheter tar konkurransen i norsk telekom på alvor. Gjentatte bøter de siste årene viser at Telenor bevisst omgår regelverket - det må slås hardt ned på, så dette er et viktig og riktig signal, sire Helgaker.
Anker avgjørelsen
Telenor omtaler i en børsmelding at ESA på uanmeldt besøk i desember 2012 for å undersøke om selskapet hadde handlet i strid med konkurransereglene i EØS-avtalen.
- I det endelige vedtaket er alle forhold frafalt med unntak av det som omhandler marginskvis. Vedtaket dreier seg om påstått utilstrekkelige marginer mellom Telenors grossistpriser og priser for mobilt bredbånd til privatkunder solgt «stand-alone» i tidsperioden 2008-2012, skriver teleselskapet.
- Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket, og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Petter-Børre Furberg.
Han peker på at vedtaket gjelder såkalt "marginskvis" i segmentet stand-alone mobilt bredbånd til privatkunder. Dette var separate mobile bredbåndsabonnement - altså ikke de vanlige mobiltelefoni-abonnementene. Mobilt bredbånd som eget produkt (levert med USB-dongel) hadde marginal utbredelse i markedet i perioden 2008-2012, påpeker Telenor-sjefen.
Mobilabonnement med store inkluderte datapakker har i stor grad har tatt over dette markedet, skriver Telenor i meldingen.
Også statsminister Erna Solberg har kommentert dommen:
– Det som er viktig for oss, er at ingen skal utnytte markedsmakt i Norge. Vi er opptatt av at vi skal ha konkurranse og sørge for adgang for konkurrenter, også for Telenor, sier Solberg til NTB. Hun legger til:
– Men om de har brukt markedsmakten sin eller ikke, det må Esa og klageorganene ta stilling til, ikke politikere.
(©NTB)
(©NTB)