Telenor og det malaysiske selskapet Axiata er i samtaler om en mulig sammenslåing av sine mobil- og infrastrukturvirksomheter i Asia.

Telenor anslår at sammenslåingen vil kunne føre til en realisering av synergier på rundt 43 milliarder kroner i nåverdi, opplyser selskapet i en pressemelding.

Telenor skal etter planen eie 56,5 prosent i det nye selskapet, mens Axiata vil eie 43,5 prosent. Det understrekes at disse eierandelene er foreløpige.

Les også: Lavere driftsresultat fra Telenor i første kvartal 2019

De to selskapene har som felles mål å skape en ledende telekomoperatør med virksomheter i ni land med en befolkning på til sammen nær en milliard mennesker.

Innen tredje kvartal

Det nye selskapet vil få til sammen nær 300 millioner kunder og bli ett av Asias største infrastrukturselskaper med rundt 60.000 mobiltårn.

Målet er å ferdigstille avtalen innen tredje kvartal 2019 etter at nødvendige gjennomganger er foretatt.

Les også: Telenor mistet 49.000 abonnenter i Norge på tre måneder

Selskapet vil ha sitt operasjonelle hovedkontor med majoriteten av funksjoner i Kuala Lumpur og er planlagt notert på en internasjonal børs og på Bursa Malaysia.

– Ingen garanti

Proforma driftsinntekter og EBITDA (før synergier) for det nye selskapet vil være henholdsvis rundt 113 milliarder kroner og rundt 48 milliarder kroner.

Telenor understreker at det ikke er noen garanti for at diskusjonene vil føre fram til en endelig avtale mellom partene.

Les også: Telenor gjør gigantkjøp i Finland

Telenor har 176 millioner kunder, flesteparten i Asia. Den malaysiske mobiloperatøren Axiata har 150 millioner kunder i en rekke land.

* Det malaysiske selskapet er et av de ledende telekomselskapene i Asia.

* Selskapet har 150 millioner kunder over hele Asia og eier mobiloperatører i Malaysia, Indonesia, Sri Lanka, Bangladesh, Kambodsja, Nepal, Myanmar, Thailand og Pakistan. Selskapet eier eller har eierandeler blant annet i mobiloperatørene Ncell, Celcom og M1 Limited.

* Axiata ble startet i 1992 og het da TM International Bhd (TMI). Selskapet var en del av Telekom Malaysia Bhd (TM).

* I 2008 fisjonerte TMI og TM. TMI ble børsnotert på Bursa Malaysia.

* I 2009 byttet TMI navn til Axiata.

* Selskapet har hovedkontor i Kuala Lumpur i Malaysia.

* Administrerende direktør er Dato' Sri Jamaludin Ibrahim.

* Axiata eies av Khazanah Nasional, et statlig investeringsfond eid av Malaysias regjering.

* 6. mai 2019 ble det kjent at Telenor og Axiata diskuterer en sammenslåing av selskapene i Asia.

Kilde: Wikipedia, Axiata, NTB