Gå til sidens hovedinnhold

Telenor-tallene klare: 70.000 mobil-abonnenter er borte

Pandemien har gitt et klart frafall i abonnenter og inntekter.

Telenor la tirsdag morgen fram sitt kvartalsresultat for fjerde kvartal 2020. Konsernet opplevde fallende inntekter på abonnement og trafikk, men rapporterer likevel vekst i driftsresultatet.

Ordinært driftsresultat endte på 9,3 milliarder kroner, opp fra 6,3 milliarder kroner i fjerde kvartal i 2019, mens overskuddet før skatt økte fra 5,6 milliarder kroner til 10,2 milliarder kroner.

Omsetningen falt fra 31,7 til 30,9 milliarder kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med samme periode i 2019.

I Norge mistet selskapet snaut 80.000 mobil-abonnenter i 2020. Markedslederen hadde totalt 2,807 millioner abonnementer i 2020, mot 2,886 millioner i 2019. I Sverige og Danmark økte abonnentmassen, men Telenor mistet abonnenter også i Finland, gjennom datterselskapet DNA, som Telenor kjøpte i 2019.

Les også: Utbetaler rekordsum til nordmenn: – Nå bør alle sjekke kontoen

I Pakistan og Bangladesh, derimot, økte Telenor-selskapenes abonnentmasse kraftig, med totalt over 2 millioner kunder.

Selv om teleselskapet har et nettotap av mobilkunder i de nordiske landene, øker både antall abonnenter og inntektene knyttet til dette for konsernet som helhet.

Reklame: 8 GB for kun 249 kroner i måneden

Taper i Asia

Pandemien har hatt sterk negativ effekt på roaming-inntekter, og også inntektene fra konsernets selskaper i Asia:

«Sterk konkurranse og ringvirkninger fra pandemien har ført til press på inntektene i Asia, særlig i Thailand og Malaysia», skriver Telenor i børsmeldingen.

De organiske inntektene er ned 3 prosent, opplyser Telenor i kvartalsrapporten. Det er inntektsfall i Asia som gjør utslaget - i de nordiske landene rapporterer Telenor en vekst i inntekter fra trafikk og abonnementer på 2 prosent.

Les også: Tjener rått på produksjonen av bensinbiler: – Teslas skitne lille hemmelighet

Tross tapte inntekter hevder telegiganten å ha veiet opp tapene med grep knyttet til kostnadene:

«God kostnads- og investeringskontroll resulterte i stabil EBITDA og forbedret kontantstrøm. [...] Veksten fra nye tjenester veier opp for bortfallet av inntekter fra roaming og kobberbaserte tjenester i Norge», skriver Telenor i børsmeldingen.

Les også: Norwegian setter cashpoints på pause

Pent utbytte

Driftsresultat før andre poster – skatt, ned- og avskrivinger, samt andre inntekter og kostnader – endte på 13,5 milliarder kroner, omtrent som i siste kvartal i 2019.

For 2020 som helhet økte driftsinntektene fra 113,7 milliarder kroner i 2019 til 122,8 milliarder kroner, og driftsresultat før andre poster endte på 56,5 milliarder kroner, opp fra 50,7 milliarder kroner.

– I 2021 vil vi fortsette å prioritere vekst, modernisering og samfunnsansvar. I de kommende månedene vil våre virksomheter fortsatt påvirkes av pandemien, særlig i Asia, sier Brekke.

Aksjonærene kan glede seg over et utbytte på totalt 12,6 milliarder kroner, eller 9 kroner per aksje. Telenor har betalt ut i alt 85 milliarder kroner til aksjonærene i løpet av de siste fem årene. Drøyt halvparten av dette utgjør inntekter til staten.

Telenor ser for seg en økonomisk utvikling på linje med 2020, hva angår trafikk, omsetning og inntekter, i året som kommer.

Reklame: 8 GB for kun 249 kroner i måneden