Telenor tapte i Moskva

Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Telenor vant ikke frem i forsøket på å få aksjeeierne i det russiske mobilselskapet VimpelCom til å stemme på deres styrekandidater.

22.06.05 18:18

Hele styret i mobilselskapet VimpelCom var på valg i ettermiddagens generalforsamling i Moskva – et valg der Telenor gikk ut som taperen.

Slik det nye styret ser ut etter onsdagens generalforsamling, representerer tre medlemmer Telenor mens tre representerer motstanderen Alfa Group. De siste tre av i alt ni styremedlemmer er uavhengige – ett av medlemmene var nominert av Telenor og to av Alfa Group.

Full krig
Telenor har i forkant av generalforsamlingen ligget i full krig med Alfa, som kontrolleres av den søkkrike russeren Mikhail Fridman.

Bakgrunnen for stridighetene er at Fridman og ledelsen i VimpelCom ønsker å gå inn i mobilmarkedet i Ukraina, noe Telenor ikke vil. Både Telenor og Alfa er allerede inne i mobilselskapet KyivStar i Ukraina.

Telenor mener VimpelCom har vært under angrep av Alfa, og har beskyldt selskapet for forsøkte å undergrave prinsippene for god eierstyring. I et brev til aksjeeierne tidligere i år, hevdet Telenor blant annet at Alfa drev en aggressiv og egoistisk kampanje for å forsøke å ta kontroll over VimpelCom - uten å betale en rimelig premie til andre aksjonerer.

«Mindre kvalifisert»
I et brevet skrev Telenor også at Alfas styrekandidater var mindre kvalifisert enn Telenors.

- I oppkjøringen til generalforsamlingen prioriterte Telenor en annen styresammensetning, men vi respekterer selvsagt aksjonærenes beslutning, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor i ettermiddag.

Avstemningen i dag betyr at Telenor får inn sine direktører Arve Johansen, Fridtjof Rusten og Henrik Torgersen i styret. Uavhengige Jo Lunder, som var den ene av Telenors to nominasjoner, er også inne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.