Gå til sidens hovedinnhold

Telenor tror de har blitt utsatt for hevnaksjon

Høyt spill om 22 millioner mobilabonnenter.

BANGKOK (NA24/Nettavisen): Bekymringen vokser i Telenors ledelse etter nye episoder i farsen rundt Telenors mobilselskap Total Access Communication (Dtac) i Thailand.

Bakgrunnen ligger i spillet rundt nye 3G-lisenser. Til tross for at myndighetene ennå ikke har utlyst landets første 3G-auksjon, er den statlige aktøren Cat og thai-eide True Move i full gang med implementeringen av 3G. Gjennom finurlige juridiske og forretningsmessige krumspring har de utmanøvrert både norske Dtac og AIS som eies av Singapore.

Gjengjeldelse
Dtac ba for noen uker siden retten vurdere lovligheten av Cat og True Move sin utbygging. Det spørs om det var så lurt.

Kort tid etter anmeldte True Move Dtac for brudd på lov om utenlandsk eierskap. True Move mener Dtac i realiteten er et helnorsk selskap og at Telenor eier mye mer enn de 49 prosentene loven tillater.

- Det kan se ut som problemene Dtac nå opplever er et resultat av at det ble stilt spørsmål ved lovligheten av det Cat og True Move driver med, sier Telenors informasjonssjef i Thailand Glenn Mandelid til NA24.

Mektige forbindelser
Charoen-familien som eier True Move gjennom selskapet Charoen Pokphand-gruppen (CP) har gode politiske forbindelser. Far til utgående statsminister Abhisit Vejjajiva, Athasit Vejjajiva, er styremedlem i CP.

Kort tid etter True Moves anmeldelse av Dtac satte handelsminister Alongkorn Ponlaboot ned et hurtigarbeidende utvalg for å vurdere Dtacs eiersituasjon.

Til tross for at utvalget ikke har konkludert, gikk Alongkorn ut og krevde at rapporten ble overlevert politiet. Han beordret samtidig departementet om å gå til juridiske skritt mot Dtac.

Ordrenekt
Mandag 11. juli kom det frem at ekspedisjonssjef Banyong Limprayoonwong i handelsdepartementet nekter å utføre ordre fra den utgående minister.

- Alongkorn har ikke myndighet til å beordre meg til å gå til angrep på et selskap, sa Limprayoonwong ifølge Bangkok Post.

Han karakteriserte ordren fra Alongkorn som et utidig politisk inngrep i departementets arbeid. Noe Telenor-ledelsen er svært så enig i.

- Ikke rettferdig
I en uttalelse 6. juli kom Telenors bekymringer frem gjennom et brev til handelsdepartementet forfattet av Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.

- Slik vi ser det er handlinger utført av visse byråkrater og myndighetspersoner i handelsdepartementet ikke i tråd med normale retninglinjer og prosedyrer. Undersøkelsen av Dtacs eiersituasjon er ikke utført på en rettferdig og etterrettelig måte, heter det blant annet i brevet.

Det besynderlige spillet rundt Dtac får også andre utenlandske investorer til å reagere.

Representanter fra flere utenlandske handelskamre uttrykker bekymring over måten Thailand behandler Dtac på.

- Denne saken begynner nå å tære på vår tillit til thailandske myndigheter. Allerede er det flere store selskaper som ikke vil gjøre forretninger i Thailand grunnet måten de tolker eierskapsloven på. Det er på tide Thailand lærer at utenlandske investeringer er bra for Thailand, sier James Vessey på vegne av det amerikanske og britiske handelskammeret til Bangkok Post.

Holder Giske orientert
- Det er ikke til å legge skul på at vi er bekymret for hvor dette skal ende, sier Mandelid som er på ferie hjemme i Norge.

Han forteller at Telenors ledelse, med konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i spissen, følger saken nøye.

- Som største eier i Telenor holdes også staten, ved nærings- og handelsminister Trond Giske løpende orientert, sier Mandelid.

Fakta om Dtac:
Dtac er Thailands nest største mobiloperatør med mer enn 22 millioner mobilabonnenter (første kvartal 2011).

I henhold til lov om utenlandsk eierskap er Telenors direkte eierandel av Dtac 49 prosent. Målt i direkte og indirekte investeringer er Telenors eksponering i Dtac mer enn 65 prosent.

Omsetningen i 2010 havnet på 72,4 milliarder Baht (omlag 14 milliarder kroner).

Dtac hadde et netto driftsoverskudd i 2010 på 15,5 milliarder baht (cirka tre milliarder kroner).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken