NYDALEN (Nettavisen): På en pressekonferanse tirsdag formiddag meldte telegiganten Telia om flere valg som vil få stor betydning for mange.

For det første melder selskapet at de har tatt beslutningen om at 5G-nettet ikke bare skal bygges ut på de områdene der de mener det er nødvendig med ekstra mye kapasitet - men at de satser på et landsdekkende 5G-nett i løpet av 2023.

5G er neste generasjons mobilnett som vil gi dramatisk høyere kapasitet og hastigheter, men kanskje først og fremst mye lavere forsinkelser som ifølge ekspertene vil skape muligheter vi i dag knapt kan se for oss.

Det har frem til nå være høyst uklart om om 5G-nettet faktisk ville bli bygget ut på denne måten, og avgjørelsen vil også legge stort press på Telenor.

Ifølge administrerende direktør Abraham Foss i Telia er tiden for piloter nå snart slutt.

Starter utrullingen til våren

Det nye nettet vil bli begynt utrullet i april 2020, og innen nyttårsaften 2023 melder Telia at absolutt alt radioutstyr i deres nett vil være byttet ut for å støtte 5G. Det innebærer også at de vil oppgradere 4G og 2G-nettet samtidig - mens 3G som kjent er i ferd med å fases ut.

På gjentatte spørsmål fra Nettavisen ønsker ikke administrerende direktør Abraham Foss å konkretisere utbyggingsplanen, eller hvor langt man har kommet når iPhone i september neste år etter all sannsynlighet kommer med 5G-støtte.

I første omgang ser selskapet ut til å prioritere områder med bedriftskunder som ser nytten av mulighetene 5G gir. Mye av årsaken er selvsagt at det knapt finnes en 5G-mobil på markedet i dag, og at 4G-nettet for den jevne forbruker strengt tatt er mer enn godt nok i dag.

Telia sier derimot at jobben med å bytte ut flere tusen basestasjoner tar tid, så det er snakk om full fart - og at veldig mye trolig vil være gjort i løpet av de to første årene.

Dropper Huawei

Samtidig som de nå lover å bygge ut et landsdekkende 5G-nett, har de bestemt seg for å avslutte samarbeidet med den kontroversielle kinesiske teknologigitanten Huawei.

I dag leverer Huawei nøkkelkomponenter til mobilnettet til både Telenor og Telia - men det har det siste året blitt stilt stadig større spørsmål om dette er en sikkerhetsrisiko. Amerikanske myndigheter har forbudt amerikanske selskaper å dele teknologi med Huawei, og for lengst forbudt selskapets produkter i USA.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup ønsker ikke å si noe om hva slags dialog de har hatt med Telia, og sier at de ikke har utelukket noen enkeltaktører, men lar det skinne gjennom at norske myndigheter ikke har ønsket at utstyr fra land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med skal komme inn i fremtidens mobilnett.

Blant annet er det slik at nødnettet i Norge i fremtiden skal basere seg på de komersielle mobilnettene.

I stedet har Telia valgt å samarbeide med svenske Ericsson, og kommunikasjonsdirektør Henning Lunde sier til Nettavisen at alt Huawei-utstyr vil være borte fra Telias nett i slutten av 2023.

Telenor jobber med sine planer

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen opplyser til Nettavisen at de er i ferd med å teste ut 5G med flere ulike leverandører, og at forhandlingsprosessen er åpen.

- Vi vil gjøre en grundig sikkerhets- og risikovurdering, vurdere teknisk kvalitet, innovasjonsevne og komersielle betingelser før endelig beslutning er tatt. Og vi skal selvsagt være ledende på 5G i Norge, sier Amundsen til Nettavisen.