Terror trakk børsene ned

For sjette dag på rad endte USA-børsene ned. Investorene er skremt etter helgens terrorangrep.

17.11.03 23:59

Den urolige geopolitiske situasjonen påvirker børsene. Lørdagens nedskyting av to Black Hawk-helikoptre, der 17 soldater ble drept, og USAs varslet om en ny offensiv i Irak, øker spenningen.

Også helgens terroraksjoner mot to synagoger i Tyrkia, gir ringvirkninger i det økonomiske markedet. Al-Quaida har påtatt seg ansvaret for bilbombene, og varslet flere selvmordsaksjoner mot USA, Japan og andre allierte nasjoner.

Mandag ble ytterligere to amerikanske soldater drept utenfor Bagdad. Nå er tallet på drepte amerikanere steget til 162 siden president George W. Bush erklærte krigen for over 1. mai.

De positive signalene i den amerikanske økonomien overdøves nå av investorenes frykt. Aksjekursene ble sendt kraftig ned på verdens børser mandag, melder CNN Money.

De japanske børsene falt nær fire prosent, europeiske aksjer avsluttet på det laveste nivå på to uker, og de amerikanske børsene falt til det laveste på en måned.

- Det er sikkert og visst at dette har økt markedets frykt for at dette (terroren, journ. arm.) fortsatt er en veldig reell trussel verden over, sier Peter Gottlieb, president i Investment Management Corp.

- Terrorangrepene utenfor Irak minnet oss på at Irak ikke er det eneste stedet vi vil få høre nyheter som dette. Det kan skje overalt og når som helst.

Nøkkeltall mandag:

Dow Jones: 9710,83 poeng – ned 0,6 prosent (-57,85 poeng)

S& P 500: 1043,63 poeng – ned 0,7 prosent (- 6,72 poeng)

Nasdaq: 1909,61 poeng – ned 1,1 prosent (-20,65 poeng)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.