Det ble et historisk kappløp om å få registrert nye biler før nyttår, og aldri før har det blitt registrert flere biler i løpet av en måned som desember. Årsaken var selvsagt innføring av både moms og engangsavgift på elbiler.

Forventningen var at prisene skulle øke ganske betydelig, men i stedet kom Tesla med en prisbombe da de kuttet prisen på Norges mest populære bil med opp mot 120.000 kroner. Dette førte igjen til en kollaps i bruktbilprisene.

Samtidig ble det bråstopp i utleveringer av nye biler i Norge. Januar var en historisk dårlig måned. Mellomleddene ble tømt i desember, og meldingene fra bilbutikker landet over har siden vært at det har vært uvanlig stille i lokalene.

Analysebyrået Rystad kunne melde at det var en bråstopp for elbilsalget i hele verden.

Det handler ikke bare om ny konkurransesituasjon, men også om at folk er mer forsiktig med pengene nå som rentene, mat- og elektrisitetspriser stiger verden over. Som en konsekvens ser vi nå antydninger til at subsidiert rente brukes mer i markedsføringen.

Masse-utlevering av Teslaer

Men et merke som ikke ser ut til å ha problemer med salget, er Tesla. Selskapet har nå begynt å få båtleveransene av bilene som ble bestilt etter priskuttet i januar.

Blant annet melder Finansavisen at nye modeller ble kjørt i land på Filipstadkaia i Oslo i helgen. Normalt blir nye biler levert til Drammen.

Bare så langt i mars, har selskapet satt registreringsskilt på vesentlig flere Model Y, enn nummer to og tre på topplisten har klart så langt i år.

  • Tesla Model Y: 2433 stk. i mars
  • Toyota BZ4x: 1058 stk. i 2023
  • VW ID. 4: 954 stk. i 2023

(Kilde: Elbilstatistikk.no)

Mandag ble det satt skilt på 249 biler, mens takten på tirsdag doblet seg til over 504 biler. Ifølge Teslastats.no er dette det høyeste antallet Model Y som har blitt registrert på én dag noen gang.

Oppdatert: Forsinkelse i statistikken viser at den nye rekorden er 607 biler på tirsdag.

Det ser ut til å være kinesisk- og tyskproduserte modeller som nå registreres om hverandre.

Det handler mest om én modell

På Facebook-gruppen Teslanytt spekuleres det nå at Tesla vil rekke å registrere 6000 Model Y innen første kvartal er over. Siden nær alt av dette skjer i mars, vil det i så fall bli den beste måneden til Tesla i Norge noen gang.

Les også

Nye Tesla knuser alt: – Jeg har aldri opplevd maken!

Og det er nettopp Model Y det handler om. Til tross for at nye varianter av Model X og S har dukket opp, har de så langt ikke gjort seg gjeldende i nevneverdig grad på registreringsstatistikken. Model 3 går det noe bedre med, men etter at prisforskjellen mellom 3 og Y nærmest ble visket vekk, har valget vært forholdsvis enkelt.