OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Mandag ble det kjent at Tesla har kjøpt bitcoin for 1,5 milliarder dollar. Det kom fram i en melding fra det amerikanske finanstilsynet ( SEC).

Les også: - Dette var tiårets beste investering

Bitcoin opp 15,3 prosent

Det sender bitcoin-kursen opp til rekordnivå, og var 14 prosent opp i klokken 14.30 mandag, mens den var 15,3 prosent opp da Wall Street stengte klokken 22 mandag kveld.

En bitcoin er nå verdt over 44.000 dollar, nærmere bestemt 44.050 dollar, etter rundt 375.000 kroner.

Les også: Ber folk om å ikke lade om morgenen etter skyhøye strømpriser - men har elbilen skylden?

Bitcoin var også med å dra Wall Street opp, og Dow Jones endte til slutt opp 237 poeng til en ny toppnotering.

Like etter nyheten om bitcoin-kjøpet ble kjent, gikk bitcoin-kursen opp fra cirka 39.000 dollar til over 43.000 dollar.

Les: Tjener rått på produksjonen av bensinbiler: – Teslas skitne lille hemmelighet

- Tesla ønsker å spre risikoen

Tesla skal ha kjøpt bitcoin for å få økt fleksibilitet, og diversifisering av risiko vil maksimere avkastningen på kontanter, skriver CNBC.

I tillegg til kjøpet, opplyser Tesla at de vil begynne å akseptere betalinger i bitcoin i bytte for sine produkter. Det vil gjøre dem til den første store bilprodusenten som aksepterer bitcoin som betaling.

Les også: Elon Musk gjorde én endring: Da eksploderte bitcoin-kursen

Bitcoin-kjøpet kommer kanskje ikke så overraskende på alle, da Tesla-sjef Elon Musk nylig hintet om dette på Twitter-kontoen sin. Han endret nemlig det såkalte bio-feltet sitt på Twitter, som vanligvis inneholder kort informasjon om konto-innehaveren, til å inneholde bare ett ord: «bitcoin».

Etter dette, skjøt også prisen på bitcoin i været.

Hva som forårsaket endringen, var da ikke kjent. Nå er det imidlertid mer klart at han trolig siktet til investeringen i kryptovalutaen, som selskapet nettopp har gjort.

Etter endringen i Twitter-bioen, tvitret Musk det noe mystiske «In retrospect, it was inevitable», altså «sett i etterkant var det uungåelig». Det kunne muligens bli tolket til at det var uungåelig at Musk ville gå inn i bitcoin.

Tesla-aksjen endte opp 1,3 prosent på mandag, og er nå verd litt over 863 dollar, eller rundt 7340 kroner.