NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Elbilprodusenten la onsdag kveld norsk tid frem tallene for første kvartal. De viste at Tesla tjente 1.24 dollar per aksje og hadde totale inntekter på 5.99 milliarder dollar.

Selskapet gikk dermed 16 millioner dollar i overskudd i første kvartal. Tesla suste opp rundt fire prosent på børs i etterhandelen etter at resultatet ble kjent.

Tesla har blitt tvunget til å stenge ned fabrikken sin i Fremont i California akkurat idet elbilprodusenten var i ferd med å øke produksjonen av sin Model Y, som er ventet å bli en bestselger. Tesla-sjef Elon Musk sa på konferansen i etterkant av resultatfremleggelsen at koronatiltakene i USA var «fascistiske».

– Å si at man ikke kan forlate huset og at man vil bli arrestert dersom man gjør det, er fascistisk. Dette er ikke demokratisk. Dette er ikke frihet, sa Musk, før telefonkonferansen plutselig ble avsluttet, ifølge Washington Post.

Tesla leverte som forventet

Musk omtalte koronaviruset som et uventet «roundhouse kick», et slags kung fu-spark, som kom ut av intet. Tesla-sjefen sa også at amerikanerne med makt ble fengslet i sine egne hjem på en grunnlovsstridig måte.

– Det var ikke derfor folk kom til USA, sa Musk, ifølge Washington Post.

Ser vi på resultatforventningene, spådde analytikerne i gjennomsnitt at Tesla ville ha totale inntekter i første kvartal på 5,9 milliarder dollar, drøyt 61 milliarder kroner. Dermed leverte selskapet som forventet.

Analytikerne trodde at Tesla ville tape 0,36 dollar per aksje, men her spriket forventningene ifølge MarketScreener fra -3,07 dollar til 0,94 dollar i pluss.

I fjerde kvartal i fjor hadde Tesla et overskudd på 105 millioner dollar.

Tesla-aksjen hadde som grafen under viser en fantastisk utvikling fra høsten 2019 frem til februar i år, for så å falle fra 900 dollar til 350 dollar. Men de seneste ukene har aksjen kommet kraftig tilbake, og den ble onsdag ettermiddag norsk tid notert til 769 dollar.

Det priser verdien av Tesla-konsernet til over 140 milliarder dollar, rundt 1465 milliarder norske kroner, mer enn tre ganger verdien av vår hjemlige gigant, Equinor.

Først smell, så gevinst

En som har vært kritisk til Tesla, er Jan Petter Sissener, som i januar ydmykt innrømmet at han kan ha tatt feil: Sissener-fondet Canopus har veddet mot kursutviklingen for å tjene penger på et kraftig kursfall. Før jul og i vinter vist det seg å være en kjempetabbe.

Men da aksjen begynte å falle kraftig, var det gode nyheter for Sissener, som kunne dekke inn noe av den store smellen mot slutten av fjoråret. Men Tesla-kursen skal et godt stykke under 700 dollar for at fondet får glede av sine salgsopsjoner: Retten til å selge aksjer på et høyere nivå enn det de kan kjøpes for i markedet.

Hvis ikke fondet benyttet seg av alle disse opsjonene da aksjekursen var på bunnivåene, har disse opsjonene ingen reell verdi i dag. Aksjekursen til Tesla er høyere enn det opsjonene gir fondet rett til å selge til.

Sisseners argument mot Tesla er at elbilprodusenten ikke har tjent penger, og at Tesla selger minimalt med biler sammenliknet med de store bilprodusentene.