Tesla-aksjen har hatt en eksplosiv kursutvikling de seneste ukene, der aksjen er mer enn doblet (se grafen under) i verdi. I dagens marked er Tesla verdens nest mest verdifulle bilprodusent, kun slått av Toyota.

Elbilprodusenten er verdt over 100 milliarder dollar i aksjemarkedet, nærmere bestemt 115 milliarder. Og akkurat 100 milliarder dollar er nøkkelverdien for storeier og Tesla-gründer Elon Musk

Musk sikret seg i 2018 retten til det som kan vise seg å bli en ekstremt lukrativ aksjeavtale. Gjennom opsjoner (se nederst i saken) er Musk innvilget en rett til å kjøpe 1,69 millioner aksjer i Tesla til avtalte 350 dollar per aksje.

Det sentrale er om markedsverdien av Tesla i gjennomsnitt de neste seks månedene og minimum 30 dager på rad holder seg over 100 milliarder dollar. Da kan Musk kjøpe Tesla-aksjer til en verdi av 591 millioner dollar, over 5,4 milliarder kroner.

Les også: Må stenge fabrikk - Tesla varsler konsekvenser


Gullkantet

Det så ikke så gunstig ut da avtalen ble inngått, Tesla-kursen var langt lavere da. Men på dagens nivåer er det en ekstremt gullkantet avtale for gründeren og storeieren. Tesla-aksjen handles nå i markedet til 640 dollar per aksje.

Holder kursen seg på disse nivåene fremover, kan Tesla-sjefen snu seg rundt i markedet og selge de samme aksjene for 1082 millioner dollar. Det utgjør over 9,9 milliarder norske kroner. Teoretisk gevinst er vanvittige 4,5 milliarder kroner.

Jan Petter Sissener har lenge vært kritisk til Tesla, selv om det har kostet fondet hans millioner. Sisssener medga overfor Nettavisen torsdag at de kan ha tatt feil av Tesla. Men når Nettavisen spår ham om hva han mener om den gullkantede avtalen, svarer han:

Helt sykt

- Et slikt program burde få de fleste til å måpe, det er egentlig helt sykt om du spør meg. Og det er vel bare begynnelsen av pakken hans.

Elon Musk er allerede en velstående mann, om noen skulle være i tvil. Formuen anslås til rundt 34 milliarder dollar, over 300 milliarder norske kroner. Dette er selvfølgelig verdier som er bundet opp i Tesla.

Les også: Advarer om Tesla-blotter i Oslo

Men Tesla har aldri tjent penger, i hvert fall ikke på årsbasis. I fjor tapte elbilprodusenten 1 milliard dollar før skatt, over 9 milliarder norske kroner.

I fjerde kvartal i 2019 ble det imidlertid overskudd, og tallene var bedre enn det analytikerne regnet med. Det sendte aksjen ytterligere i været.

Kritisert

Opsjoner er for øvrig vanlig for ledere i børsnoterte selskaper, også norske, men selvfølgelig ikke på disse nivåene. Gunstige opsjonsprogrammer har likevel vært hardt kritisert opp gjennom årene.

Du og jeg kan kjøpe aksjeopsjoner i det norske aksjemarkedet, enten i indekser eller i enkeltselskaper, men da til ordinære markedsbetingelser.

En opsjon er en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe eller selge aksjer, valuta, renter eller varer til en på forhånd avtalt pris og til et avtalt tidspunkt. For denne retten betaler du en opsjonspremie, som selvfølgelig reduserer gevinsten.

Les også: Så mye taper Tesla per bil de lager

Sterk oppgang

Hvis du kjøper en kjøpsopsjon, som Elon Musk er innvilget, har du en sterk tro på at aksjer eller aksjeindekser kan gjøre det veldig bra fremover.

Er markedsverdien av aksjen på det avtalte tidspunktet høyere enn din avtalte pris, benytter du deg av opsjonene. Så kan du videreselge aksjene til markedsprisen og innkassere en gevinst. Jo høyere markedskursen er, desto mer penger tjener du. Men neppe 4,4 milliarder.

Hvis markedskursen ikke er høyere enn din avtalte kurs, er det ingen vits i å benytte seg av opsjonen. Da kan du kjøpe aksjene billigere i markedet, og du har tapt opsjonspremien. Det problemet slipper Elon Musk å tenke på.