Allerede i forrige uke kuttet Kiwi prisen på en rekke påskevarer. I denne ukens test ser vi at det fremdeles er mye å spare på å ta påskehandelen i riktig butikk.

Enhver.no har i samarbeid med Nettavisen sammenlignet 10 norske dagligvarekjeder. Vi har inkludert butikkene som ofte ligger i hytteområder i tillegg til de store kjedene. Se tabell nederst i saken for fullstendig oversikt.

Gigantforskjeller

Kiwi er igjen testens vinner, men Coop Extra og Rema 1000 følger like bak. Testens desidert dyreste kjede er Joker, hvor totaltprisen for handlekurven er 22 prosent dyrere enn hos Kiwi.

På enkeltvarer er forskjellene enda større. Skal du for eksempel ha påskefrokost med bacon og oboy bør du ta en ekstra titt på prislappen. Her er prisen nesten dobbelt så dyr på Joker, sammenlignet med Kiwi.

Også hvis du har planer om å grille pølser er det gode penger å spare på å handle hos billigkjedene. Både grill- og wienerpølser er billigere hos lavpriskjedene, og ketchup er mer enn dobbelt så dyrt på Joker, sammenlignet med Kiwi.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det er mye å spare på å velge riktig butikk.

- Mat er den utgiftsposten hvor nordmenn kan spare mest. Vi handler ofte, og ser sjeldent på pris. Ved å velge riktig butikk er det mange penger å spare, sier Sandmæl til Nettavisen.

Hun sier at det også er andre måter å spare penger på, for eksempel ved å planlegge innkjøp, og å sammenligne kilopris, og ikke pakkepris.

- De fleste nordmenn har flere tusen å spare, og jeg har enda til gode å møte en person som ikke hadde noe å hente på matbudsjettet. Velg butikken med lavest pris, og handle sjeldnere, er Sandmæls råd.

Dagligvareekspert Tom Ystaas er enig med forbrukerøkonomen når det kommer til innkjøp.

- Jeg ville ikke tatt hverdagshandelen i en av småbutikkene, det blir fort grisedyrt. Handel i småbutikkene duger kun til innkjøp av nødproviant, sier dagligvareekspert Tom Ystaas i en kommentar til Nettavisen..

Han kommenterer videre at årsaken til prisforskjellen kan komme av at småbutikkene ligger i grisgrendte strøk. Her er omsetningen ofte lav, og butikkene må derfor ta en høyere pris. Det bekrefter informasjonsrådgiver i Joker, Hanne Evensen, til Nettavisen.

- Joker har mange små butikker i alle kriker og kroker av landet og er en viktig møteplass for mange lokalsamfunn. Kundegrunnlaget til butikkene våre gjør at vi ikke kan konkurrere med lavprisbutikkene på pris, men vi har hver uke gode kampanjer, sier hun.

Priskrig på favorittene

De fleste butikkene i Nettavisens dagligvarebørs har kuttet prisene på påskevarer. Her er det imidlertid ikke lavpriskjedene som er billigst.

Appelsiner er billigere hos småbutikkene enn hos alle de store kjedene. Bunnpris er rimeligst, men her skiller det bare en krone mellom Bunnpris, Joker, Matkroken og Coop Marked. Skal du ha 1,5 liter Solo er påskebrusen desidert billigst hos Joker med en pris på 19,90 per flaske. Prisen for en flaske Solo er godt over 30 kroner hos alle de andre butikkjedene.

- Jeg vil ikke si at vi er i en priskrig, men vi ønsker å tilby kundene våre gode priser på typiske påskevarer og det gjør sikkert de andre kjedene også, sier Evensen.

Kommunikasjonsrådgiver i Kiwi Kristine Aarkvaag Arvin kommenterer de andre kjedenes tilbud.

- Vi har season appelsiner til 6,90 kroner per kilo i alle våre 669 butikker. Vi skal være billigst på alle varer, og har ikke sett at noen selger Solo billigere enn oss, sier hun til Nettavisen.- Tierne flyr på enkeltvarer

Påskemarsipan og sjokolade bør man likevel handle hos de største

- Den utpregede sesongvaren er fryktelig mye dyrere i distriktbutikkene. Her flyr tierne på enkeltvarer, sier Ystaas.

Nidar Påskemarsipan og Nidar Påskefavoritter er henholdsvis 23 og 35 kroner dyrere hos Joker, sammenlignet med Kiwi. Han mener småbutikkene spekulerer i at folk kjøper påskevarer uavhengig av pris, og derfor setter opp prisen på sesongvarene.

- Om du planlegger dine innkjøp, og tar storhandelen og kjøp av påskemarsipan før du drar på hytta, så blir du likevel ikke flådd, tipser han.