- Det har jo ikke vært så mange skirenn bortsett fra dette.

Therese Johaugs manager gjennom mange år, Jørn Ernst, vil ikke kommentere nøyaktig hva skidronninga har tjent på VM-gullene, men er tydelig på at selv om gullene har rent inn, er det også mange renn som er blitt avlyst.

Det betyr tapte muligheter til større inntekter, i og med at Johaug vinner det meste hun stiller opp på.

Ifølge Jacob Lund, mangeårig sponsorsjef i DNB, nå daglig leder i Sponsorconsult AS, kan Johaug oppnå opp mot 10-12 millioner kroner i premier og sponsorbonuser i løpet av en vellykket sesong:

- På grunn av sin karriere har hun veldig gode avtaler som gir solide bonuser. VM-bonuser kommer oppå grunnlønna - jo flere gull, desto bedre bonus. Så kommer inntekter fra avtalene i tillegg. Det er mange faktorer: klesavtaler, staver, ski og så videre.

Millioninntekter tapt

Den offisielle seierbonusen i verdenscupen denne sesongen, for en enkeltseier, er følge FIS (det internasjonale skiforbundet) på 11.500 sveitiske franc, eller 103.500 kroner.

Jacob Lund anslår at sponsorinntektene for Johaug ligger på om lag samme nivå som seierspremien. Med andre ord kan Therese Johaug på en enkeltseier i verdenscupen tjene rundt 200.000 kroner.

Offisielt har skidronninga tjent en halv million kroner på seierspremiene, men i tillegg til dette kommer bonuser fra sponsoravtalene og utstyrsavtaler. Ut fra Lunds estimat ligger den reelle inntekten fra VM da på litt over en million kroner.

Les også: 34.000 kunder fikk beskjeden de fryktet: Nå raser ekspert mot Norwegian

Droppet mange renn

I alt har fire verdenscup-arrangementer blitt avlyst av korona-grunner denne sesongen, i Lillehammer, Nova Mesto, Oslo og Beijing. I tillegg er det flere renn norske deltakere ikke har stilt opp i: både Davos og Dresden gikk uten norske deltakere.

For Johaug kan dette ha betydd tapte seierspremier og -bonuser på godt over en million kroner

Norge valgte dessuten å droppe Tour de Ski i januar. Therese Johaug vant turneringen i 2020, men måtte altså stå over i år- seieren gikk til amerikanske Jessica Diggins.

Vinneren av Tour de Ski mottar rundt 750.000 kroner i seiersbonus. I tillegg kommer sponsorbonuser som drar den reelle samlede inntekten fra en Tour de Ski-seier opp i godt over en million.

- Har erstattet Huawei

Etter at mange idrettutøvere før henne vendte den kinesiske giganten ryggen, valgte Therese Johaug og hennes manager Jørn Ernst å gå ut av avtalen med Huawei høsten 2020.

Det omstridte elektronikk- og teleselskapet har vært en gullkalv i sponsorporteføljen:

- Hun tapte mye på å gå ut av den avtalen. Du kan ha en norsk kjøttprodusent som sponsor, men da når du jo ikke utover hjemmemarkedet. Selv om langrennsinteressen ikke er stor i Kina, når du et stort publikum med en slik sponsor, sier Jacob Lund.

Les også: Mentaltrener for norgeseliten - ble reddet av Joe, en 22-årig kokainmisbruker

Jørn Ernst vil ikke røpe den økonomiske betydningen av Huawei, utover at avtalen ganske riktig har vært innbringende:

- Det var en stor og betydelig partner. Men dette er nå kompensert med nye avtaler.

- Hvem er de nye sponsorene?

- Det kan jeg ikke gå ut med, men avtalene settes i gang i løpet av året.

- Norsk dominans demper interessen

- Er det internasjonale eller norske sponsorer det dreier seg om?

- Vi har noen henvendelser, men det er mest fra Norge.

- Hva har den norske dominansen å si for interessen fra internasjonale sponsorer?

- De store landene er jo Tyskland og Frankrike. Og da disse landene markerte seg i toppen i langrenn, var hele markedet, med TV-tall og generell interesse, langt større. Det samme så vi fra Polen da Kowalcyk var med i toppen. Så det er klart sånt påvirker.

Det er viktig for interessen for idretten at flere land markerer seg, poengterer Ernst:

- Har man en vinner, skaper det interesse. Det gjelder jo ikke bare dominansen til Norge, men også klimaet - blir det lite snø, faller interessen, det gjelder her på berget også.

Les også: Prishopp i Norge - matvareprisene bidrar mest

- Bolsjunov er en gavepakke!

Jørn Ernst håper derfor på større spredning i toppen i årene som kommer:

- Heldigvis kommer det noen svenske jenter, og egentlig er det lovende bak Therese, selv om hun dominerer. Sånn sett er jo Bolsjunov en gavepakke til langrenn. Jeg håper han har mer å gi.

- Hvor lenge kommer Therese Johaug til å holde på, tror du?

- Det er ikke godt å si. Det viktige for henne nå er ikke akkurat å vinne, men å ha motivasjon hver dag til å trene og finne ting å forbedre seg på. Men hun trenger noen å fighte mot!