Gå til sidens hovedinnhold

Thomas Cook i sterkt økonomisk fall - Ving avfeier krise

Det har oppstått panikk blant mange som har bestilt reiser med Thomas Cook etter at aksjekursen har stupt mer enn 30 prosent og selskapet har tapt milliarder av kroner.

Thomas Cook er Storbritannias eldste reisebyrå, og er også kjent for å fly norske turister på charter-turer til Syden gjennom reiseselskapet Ving.

Nå er det klart at de har tapt nesten 1,5 milliarder pund, tilsvarende cirka 17 milliarder kroner, i første halvår av 2019 da selskapet har hatt stor gjeld, melder den britiske avisen The Guardian og amerikanske The Financial Times (krever abonnement).

Ifølge The Financial Times (krever abonnement) stupte aksjekursen med mer enn 30 prosent på fredag.

Les også

Flyselskap ville kaste av Emily (21) på grunn av klærne hennes

Frykter kanselleringer

Nedgangen i aksjekursen til Thomas Cook har skapt frykt blant reisende, som er redde de ikke får gjennomført planlagte turer. Gjennom sosiale medier har reisende kontaktet reiseselskapet for å høre om deres reise vil bli gjennomført.

- Vi har booket flybilletter til Orlando i juli. Bør vi bli bekymret?, spør en Twitter-bruker på Thomas Cook Cares sin side, som er kundesupport for selskapet i Storbritannia.

Til svar får vedkommende at alt går som normalt for kunder som har bestilt pakkereiser i ferien eller bare flyreisen med Thomas Cook.

- Hva er sjansen for ferier som allerede er booket og betalt for? Jeg får ulik informasjon om ferien jeg har bestilt faktisk vil bli noe av, skriver en annen på Twitter.

Selskapet prøver å berolige kundene sine ved å opplyse om rettigheter de har.

- Hei. Det er ingenting å være bekymret for. De nylige mediaspekulasjonene har ingen innvirkning på vår virksomhet, alt går som normalt. For å gi deg ekstra ro i kroppen, kan jeg fortelle at hvis du har bestilt en pakkereise så er den ATOL-beskyttet, så pengene dine er trygge, svarer Thomas Cook Cares på Twitter.

ATOL står for Air Travel Organizer's License, og vil si at kunder er beskyttet om reiseselskapet opphører. Du unngår da å bli strandet i utlandet eller lide økonomisk tap.

På Facebook-siden Thomas Cook Airlines UK er det ei som uttrykker bekymring for om sin reise er dekket av ATOL-beskyttelsen.

- Kan noen vær så snill å fortelle meg om Thomas Cook-flygninger er dekket av ATOL? Skal fly om mindre enn fire uker og blir bekymret av de siste nyhetene, skriver ei dame.

Hun får til svar at det ikke er noe å være bekymret for, og alt går som normalt. Thomas Cook Airlines UK skriver også at om man har bestilt kun flybilletter så er de ikke ATOL-beskyttet, men om de er kjøpt som en del av en pakkereise er man beskyttet.

Det er flere som er bekymret for om deres reise er forsikret.

- Vil ATOL betale oss hvis dere går konkurs?, skriver en på Twitter, og blir beroliget av Thomas Cook Cares.

- Barnas første utenlandsferie

Men ikke alle bryr seg om reisen er ATOL-beskyttet, for det er ferieturen i seg selv som betyr noe.

- Jeg reiser om tre uker. Alle medieoppslagene gjør meg bekymret når Thomas Cook ikke har kommet med en offentlig uttalelse for å berolige ferierende. Får vi reise på ferien vår? Jeg bryr meg ikke om ATOL-beskyttelsen, jeg vil ikke ha pengene tilbake, men jeg ønsker at barna mine skal få reise på sin første utenlandsferie, skriver en bekymret mor på Facebook-siden til Thomas Cook UK.

Kvinnen har ikke fått svar fra Thomas Cook.

Også flere deler bekymringen for å ikke få reise på turen de har planlagt.

- Det er litt bekymringsfullt når vi har bestilt ferietur. Vennligst fortell oss hva som vil skje dersom flyselskapet selges, skriver en på samme Facebook-side.

Her har Thomas Cook UK svart at flyturene og ferieturene som er bestilt, vil gjennomføres som planlagt - uavhengig av et potensielt salg av selskapet.

Avkrefter krise for norske turister

Også i Norge er reisende beskyttet av en forsikring om selskapet går konkurs.

På nettsiden til reiseselskapet Ving, som eies av Thomas Cook Group, står det at du er beskyttet av pakkereiseloven om du er kunde hos Ving:

«Det betyr at hvis reisen ikke lar seg gjennomføre grunnet konkurs, akkord eller insolvens hos arrangøren får du pengene tilbake. Alle våre pakkereiser er dekket av Reisegarantifondet, enten du reiser med charterfly eller rutefly.»

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff vil også berolige norske og nordiske kunder som kanskje frykter for sin planlagte og bestilte reise.

- Det kommer ikke til å skje noe med deres reiser. Den nordiske delen av Thomas Cook Group fungerer fortsatt godt. Kundene her hjemme er trygge, sier hun til Nettavisen søndag ettermiddag.

Hun legger til at det er et helt annet marked for charter-reiser i Norden enn i Storbritannia. Samtidig sier hun at selv om selskapet har slitt økonomisk, finnes det en god plan på hvordan de skal komme seg på beina igjen.

- Det er ikke så dramatisk som mange skal ha det til, sier Røhr-Staff.

Les også

Nå får du sydentur for under 300 kroner

Kommentarer til denne saken