*Nettavisen* Økonomi.

Thomas Cook på randen av konkurs

 

RISIKO: Hundretusener av reisende kan bli sittende uten mulighet for hjemreise om Thomas Cook går konkurs. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Det store britiske reiseselskapet Thomas Cook er på randen av konkurs etter at investorene nektet å trå til med en redningsoperasjon.

22.09.19 16:31

Selskapet opplyste fredag at de trenger 200 millioner pund i tillegg til en avtale til en verdi av 900 millioner pund fra forrige måned om de skal unngå å bli satt under administrasjon.

Nå appellerer selskapet til regjeringen om å redde det fra konkurs, men avisa The Times melder lørdag at det er lite sannsynlig at regjeringen vil bidra på grunn av bekymring for at selskapet uansett ikke har en framtid.

Mener myndighetene må bidra

Også fagforeningen Transport Salaried Staffs Association, som organiserer de ansatte i det kriserammede selskapet, sier at myndighetene må bidra med finansiell støtte, ifølge AP.

I et brev til næringsminister Andrea Leadsom sier generalsekretær Manuel Cortes at regjeringen må bidra til å redde det ikoniske selskapet og de tusener av arbeidsplasser i selskapet.

– Selskapet må reddes uansett. Ingen britisk regjering kan tåle et tap av så mange arbeidsplasser, og dessuten se i øynene at kun én større reisearrangør – TUI – får kontroll over hele markedet, sier han.

Les også: Thomas Cook søker konkursbeskyttelse

Skal føle seg trygge

Om Thomas Cook må innstille virksomheten i løpet av helgen, kan hundretusener av reisende bli sittende uten mulighet for å komme seg hjem fra sine feriedestinasjoner.

Nettavisen har vært i kontakt med Ving Norge. De er en del av det nordiske reisekonsernet Thomas Cook Northern Europe, som igjen er en del av Thomas Cook Group PLC.

- Vi forstår at våre kunder blir bekymret av alle mediespekulasjonene rundt Thomas Cook, sier Marie-Anne Xachrisson til Nettavisen.

Hun forklarer at Thomas Cook Group PLC er i sluttfasen av en rekapitalisering med fokus på å skape et betydelig mer stabilt økonomisk fundament for selskapet fremover.

- Vi har i helgen 8.792 gjester på ferie med Ving. De kan føle seg trygge fordi en av fordelene å reise på en pakkereise med Ving er at alle våre reiser er fullstendig beskyttet av Reisegarantifondet, sier hun.

Risikerer å miste jobben

Rundt 600.000 kunder, blant dem 160.000 briter, er for tiden på ferie forskjellige steder med Thomas Cook.

Britiske myndigheter vil være forpliktet til å hente hjem de strandede passasjerene.

For to år siden måtte myndighetene også trå til for å hente hjem 110.000 turister da flyselskapet Monarch Airlines gikk konkurs, noe som kostet skattebetalerne 60 millioner pund til leie av fly.

Les også: Staten kaster bort 300 mill. på dårlige fly- og reiseavtaler

Dersom Thomas Cook går konkurs, kan også tusener av ansatte miste jobben. I dag har selskapet 22.000 ansatte, hvorav 9.000 i Storbritannia.

Det 178 år gamle selskapet er et av Storbritannias største og mest tradisjonelle reisearrangører, med 600 butikker bare i Storbritannia, et flyselskap og en hotellkjede.

Bak selskapets vansker ligger blant annet bekymring for brexit, høyere drivstoffpriser og konkurranse fra salg av reiser på internett.

I mai kom det fram at selskapet har en gjeldsbyrde på 1,25 milliarder pund.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.