*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes handledag på Oslo Børs

Foto: SCANPIX/AFP

Aldri før har det blitt gjennomført så mange handler på Oslo Børs som i dag.

31.08.05 16:40

I løpet av dagen ble det gjort over 34.600 handler.

- Det er det høyeste noensinne, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

Den høye aktiviteten kan delvis forklares med svingningene i oljeprisen onsdag.

På morgenen steg oljeprisen kraftig som en følge av effekten på olje- og bensinleveransene i kjølvannet av orkanen. Oslo Børs fulgte på, og gikk rett til værs. Midt på dagen kom meldingen fra USA om at president Bush har bestemt seg for å åpne de strategiske oljelagrene . Dette medførte et umiddelbart fall i oljeprisen, som også tok futten ut av Oslo Børs.

Sent i ettermiddag har oljeprisen hentet seg noe inn igjen, og pilene på Oslo Børs har pekt oppover igjen.

51 børsrekorder i år
Onsdag ettermiddag omsettes et fat nordsjøolje for 67,16 dollar fatet, ned 0,61 prosent fra tirsdagen. På det meste var oljeprisen ned hele 1,5 prosent.

På tross av berg- og dalbane utviklingen i oljeprisen - og på børsen - endte dagen i solid pluss, med ny toppnotering. Den 51. rekorden i år, og den 12. i august.

Den nye rekorden lyder på 315,97 poeng - opp 0,7 prosent fra i går. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for hele 9,6 milliarder kroner.

I august har børsen steget med 5,83 prosent, mens den siden nyttår har gitt en kursavkastning på 33,52 prosent.

Mens Oslo Børs snudde negativt på nyheten om at amerikanerne vil hente olje fra sine strategiske lagre, var situasjonen annereledes i USA: Frykten for at de høye energiprisene skal bremse økonomien var påfallende, men futurene for dagens ble straks mer positiv da Busg åpnet oljekrana.

Likevel holder ikke dette helt i mål. Alle de tre viktige amerikanske aksjeindeksene - Dow Jones, SP500 og Nasdaq - er svakt ned; mellom 0,1 og 0,2 prosent.

De europeiske markedene står onsdag ettermiddag stort sett i pluss, med FTSE-indeksen i Londons som den beste med en kursoppgang på 0,55 prosent.

Statoil-revansje
Fallet i oljeprisen midt på dagen var ikke nok til å legge en demper på investorenes begeistring for Statoil og Norsk Hydro, som begge falt tirsdag. I dag tok oljegigantene revansj, og steg med henholdsvis 1,97 og 1,88 prosent.

Også DNO, Frontline og Questerre steg. Sistnevnte med hele 17,03 prosent, mens DNO og Frontline ble plottet inn til mer konvensjonelle oppganger på henholdsvis 7,04 og 4,75 prosent.

Blant dagens taperaksjer er møbelprodusenten Hjellegjerde, som skuffet markedet med sine resultater for andre kvartal. Selskapet endte med et underskudd på 1,3 millioner kroner, og aksjen falt med drøye fire prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.