*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes høyeste for Hydro

Foto: Ingvild Jensen (Nettavisen)

Børsens nest største selskap, industrikjempen Norsk Hydro, har aldri tidligere vært mer verdt. Ansgar Gabrielsen (bildet) har tjent 21 milliarder kroner på Hydro-oppturen det siste året.

20.01.04 11:13

En kjøpsanbefaling fra investeringsbanken UBS Warburg i morgentimene tirsdag var det som skulle til for å løfte aksjekursen i Norske Hydro til nye høyder. Kort tid etter børsåpning ble Hydro-aksjen omsatt for 445,50 kroner, den høyeste kursnoteringen noensinne.

Planene om å skille ut landbruksdivisjonen Agri i et eget selskap har også bidratt til å drive kursen oppover. Det samme har svekkelsen av den norske krona, som betyr at Hydro-aksjen er blitt billigere for utenlandske investorer.

Kursrekorden betyr at investorene mener den norske industrikjempen er verdt nesten 120 milliarder kroner.

Den forrige rekorden for Norsk Hydro var på 441 kroner, og ble nådd den 4. april 2002. Den oppturen viste seg imidlertid å bli svært kortvarig. Tre og en halv måned seinere braste aksjekursen under 300 kroner.

Da terrorfrykten herjet børsene som verst i fjor vinter, var kursen helt nede i 262 kroner. På mindre enn et år har aksjekursen i børsens nest største selskap økt med formidable 70 prosent.

Den største vinneren i aksje-bonanzaen er næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), som på vegne av staten kontrollerer drøyt 43 prosent av aksjene i Norsk Hydro. Verdien av statens Hydro-aksjer har økt med 21 milliarder kroner siden bunnen i slutten av februar 2003.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.