*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes milliardjakt er i gang

TIDENES PENGEJAKT: Det egyptiske folk vil ha tilbake så mye som mulig av avgåtte president Hosni Mubaraks milliardformue. Foto: Amr Nabil (AP)

Jakten på fantasiformuen til Egypts avgåtte president er i gang.

14.02.11 21:32

Egypts avgåtte president Hosni Mubarak lå ikke på latsiden under de 18 dagene folkeprotestene varte. Ifølge den kanadiske avisen Calgary Herald skal Mubarak ha overført store deler av sin vannvittige milliardformue til utenlandske skatteparadiser.

Estimatene på hvor mye penger Mubarak har karret til seg gjennom 30 år som president er usikre. Aslagene varierer fra 4,8 milliarder dollar til hele 64 milliarder dollar. Stemmer det siste tallet betyr det at Mubarak er blant verdens rikeste på nivå med investor Warren Buffet og Microsoft-grunder Bill Gates.

Like viktig som ny regjering
Nå har jakten på pengene begynt. Ifølge Washington Post er pengejakten like viktig for det egyptiske folk som å få på bena en lovlig valgt demokratisk regjering. Talspersoner for opposisjonen til Mubaraks regjeringsparti krever full etterforskning av Mubaraks transaksjoner. Transparency International oppfordrer myndigheter og internasjonale banker til å fryse Mubaraks midler og gi dem tilbake til det egyptiske folk.

Fredag kveld meldte sveitsiske myndighter at de vil fryse alt av midler Mubarak-familien har i landets banker. Det kan uansett være litt i seneste laget. En analytiker uttaler ifølge Calgary Herald at han tror Mubarak har kommet sveitiske myndigheter i forkjøpet og allerede flyttet pengene til et sikrere sted.

En talsmann for amerikanske myndigheter sier at Mubarak trolig har konsentrert seg om å flytte sin gullbeholdning og andre investeringer ut av Egypt. Han regner med at egyptiske myndigheter klarer å få hånd om materielle eiendeler i Egypt og innenlandske bankkonti.

Store verdier i London
I England krever opposisjonen at statsminister David Cameron tar grep og sørger for å fryse Mubarak-familiens formue. Ifølge Sunday Mirror har Mubarak hele fem miiliarder pund, cirka 50 milliarder kroner, på konti i Storbrittania.

Britiske medier meldte i forrige uke at Mubaraks sønn Gamal nylig besøkte nattklubben Tramp i London. Han etterlot seg en champagneregning på 16.000 pund – cirka 160.000 kroner. I den eksklusive bydelen Belgravia i London eier Mubarak-familien ett boligpalass på seks etasjer verdt flere millioner pund.

- Regjeringen og Cameron har ikke vært tydelig nok foreløpig på konfiskering av Mubaraks verdier. Vi forventer at dette skjer raskt, sier tidligere utenriksminsiter Mark Malloch Brown fra Labour.

Korrupsjonen koster Egypt milliarder
Det har vær en økende misnøye blant vanligere egyptere over Mubarak-familiens rikdom. Landet sliter med høy arbeidsledighet, utstrakt fattigdom, høy inflasjon og en gjengs oppfatning om at kun folk med tette bånd til Mubarak kan lykkes finansielt.

Ifølge Washington Post koster den utbredte korrupsjonen årlig seks milliarder dollar. Mellom 2000 og 2008 har korrupsjonen kostet landet 57,2 millarder dollar (cirka 350 milliarder kroner). Gjennomsnittlønnen for vanlige folk er to dollar om dagen dagen.

- Ta fra ham alt
Nisreen Ashraf (22), som hele sitt liv har hatt Mubarak som president, håper alle pengene kommer til rette.

- Han var som en far for meg. Jeg har elsket Mubarak, men jeg ønsker ikke at han kommer tilbake. Jeg håper vi kan ta fra ham alt han eier. Så kan han få føle hvordan det er å leve som en vanlig egypter, sier Ashraf til Washington Post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag