*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes spill-maskin

Vi må tilbake til 1982 for å finne tidenes spillmaskin - da ble også pc-en kåret til «årets person».

15.03.06 16:01

Commodore 64. Bare navnet bringer nostalgiske følelser for de fleste. Og det var nettopp i 1982 at Commodore kom med denne banebrytende maskinen.

Tidenes mestselgende
Til tross for navnet, var dette på ingen måte en 64-bits maskin,slik vi kjenner fra nyere prosessorer fra AMD og Intel, men var en datamaskin som var utstyrt med 64 kilobyte internminne. Maskinen ble levert med kassettspiller som eksternt lagringsmedium – disketter var kun et populært tillegg.

I utgangspunktet hadde maskinen en stiv pris på rundt 600 dollar, men denne falt relativt fort til rundt 200 dollar, og sørget for at Commodore 64 ble kjøpt inn i de tusen hjem og er fortsatt tidenes mest solgte datamaskin, og det var spill som stod i fokus for de fleste. Titler som Paper Boy, California Games og Giana Sisters ble gjort udødlige på titusenvis av gutterom verden over.

I samme året kom også den bokstavlig talt lille maskinen ZX Spectrum som ble en suksess først og fremst på grunn av sin lave pris. Funksjonsmessig stod den ganske langt tilbake for Commodore 64, og hadde blant annet problemer med farger.

Pc-en kan utføre puddel-diagnose
At datamaskinen begynte å bli betydningsfull i 1982 understreket Time på en utmerket måte, ved å utrope pc-en som «årets person». I artikkelen kan en blant annet lese følgende om den fantastiske datamaskinen:

«A personal computer, it says, can send letters at the speed of light, diagnose a sick poodle, custom-tailor an insurance program in minutes, test recipes for beer.»

Nøyaktig hvordan en datamaskin kan utarbeide en nøyaktig dignose på en puddel er riktignok høyst usikkert.

Populær lansering fra Intel
En av milepælene i 1982 var Intels lansering av 80286-prosessoren, bedre kjent som 286. Denne sekstendoblet mengden minne som kunne benyttes i en pc fra 1 til 16 megabyte.

Prosessoren hadde totalt 134.000 transistorer og hadde en klokkefrekvens på 12,5 megahertz ved lansering.

Nye versjoner av DOS
I mars kom det første operativsystemet fra Microsoft som ble kalt MS-DOS, og det var da i versjon 1.25. Dette var den første DOS-versjonen som fungerte på ikke-IBM-maskiner. Samtidig kom PC-DOS 1.1, som er det samme operativsystemet direkte ymtet på IBMs PC-er.

Nyhetene i denne utgaven var først og fremst støtte for IBMs nye dobbeltsidige disketter på 320 kilobyte som IBM slapp samme året.

GSM-utviklingen startet
Det analoge NMT-nettet ble lansert i 1981, og dette var kun én av mange mobilsystemer i verden. I 1982 satt en gruppe seg ned for å utvikle en ny global mobilstandard som skulle fjerne problemene med mange standarder. Gruppen kalt «Groupe Spécial Mobile», og skulle flere år senere standardisere Global System for Mobile Communication (GSM). Om GSM er et akronym for standarden eller gruppen er det uenighet om.

1982 var også et år da en rekke av de virkelig store selskapene i bransjen ble etablert. Symantec, Silicon Graphics (SGI), Matrox, Hercules, Compaq og Adobe var noen av de store navnene som så dagens lys.

Slepbart fra Compaq
Compaq var i 1982 det første selskapet som lanserte en IBM-kompatibel datamaskin, og denne ble kalt Compaq Portable. Den var ikke like bærbar som dagens bærbare datamaskiner, men mer flyttbar. Dette var likevel et skritt i retning av trenden vi i dag ser med at alt skal være portabelt.

I 1982 så industrien også mulighetene for å benytte datamaskiner til musikkutvikling, og MIDI-standarden (Musical Instrument Digital Interface) ble introdusert. Dette er en standard som gir digitale musikkinstrumenter til å kommunisere direkte med datamaskinen. Dermed kan du for eksempel spille inn musikk rett fra et keyboard, og lagre disse digitale instruksjonene fra keyboardet. Tonene kan en i etterkant gi hvilken lyd en ønsker - fra piano, til orgel, fiolin og saksofon.

Triniton ble lansert
Sony laget også historie med å slippe den første skjermen i sin kjente Trinitron-serie. For første gang så også verden et produkt fra legendariske Peter Norton, som lanserte Norton Utileties.

Denne artikkelen for seg noen av de viktigste hendelsene i 1982. Føler du at vi har utelatt noen viktige hendelser, ikke nøl med å sende en e-post, så skal vi oppdatere artikkelen.

Neste uke tar vi for oss 1983, et år da en av verdens mest populære spillkonsoller ble lansert, og et program de fleste bruker daglig fikk sin fødsel.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.