LILLESTRØM (Nettavisen): Oslo Business Forum gikk av stabelen denne uken, og hadde en rekke profilerte næringslivsledere på besøk som blant annet Harvards Amy Edmondson, Apples Steve Wozniak og forfatter Yuval Harari.

Også tidligere Disney-topp Duncan Wardle, som ledet Disneys avdeling for innovasjon og kreativitet, var til stede. Nå lever han av Ted Talks og andre foredrag.

– Vi svikter menneskehetens fremtid. For en opprørende uttalelse, men er det egentlig det? spør han Nettavisen retorisk.

Wardle går til frontalangrep på skolen, som han mener tar livet av de viktigste egenskapene folk vil trenge i fremtidens arbeidsmarked.

– Skolen dreper barns nysgjerrighet

– Når du var en liten jente fikk du en leke til bursdagen din, men den kom i en stor boks. Det tok lang tid å få leken ut av boksen. Hva brukte du resten av uka på å leke med? Boksen. Det var en båt, et slott, det var hva enn du ville at den skulle være, sier Wardle.

Vi er alle født kreative i Wardles øyne, men så kom skolen og ødela din egen evne til å tro at du er kreativ.

– Skolen tar førsteplassen i å drepe kreativitet, konstaterer den tidligere Disney-direktøren og legger til:

Jeg spurte 6000 mennesker i Helsinki om å rekke opp hånden hvis de trodde at de var kreative. To prosent rakk opp hånden.

Wardle mener vi blir fortalt i mange år at vi ikke er kreative.

– Det første de forteller deg på skolen er at du skal tegne innenfor linjene, det er det første du blir lært! Men hva gjør barn? De spør alltid hvorfor og søker sannheten.

Her mener han barn og ungdom får en kald skulder på skolebenken.

– Du blir bedt av læreren om å slutte å stille spørsmål, fordi det bare finnes ett riktig svar. Det dreper nysgjerrigheten og kreativiteten vår.

Stjerneprofessoren har et knalltips: – Det kan være ubehagelig, men det er det beste rådet

– Derfor kommer aldri de beste ideene i arbeidstiden

Beklageligvis, blir det ikke alltid bedre når man kommer ut i arbeidslivet heller, mener den tidligere Disney-toppen:

– Hvor er du når du får dine beste ideer? spør han.

– De fleste sier dusjen hjemme, ute på en gåtur eller joggetur, når du våkner og når du legger deg, sier Wardle.

– Ikke på kontoret?

– Ikke én eneste person av 6000 mennesker i Helsinki i går svarte på kontoret. Hvorfor har vi aldri de beste ideene på jobb?

Han illustrerer det på følgende måte:

«Se for deg at du deltar i en verbal krangel. Dere skriker og er sure på hverandre. Du snur deg for å gå bort, og da treffer det deg: Det beste argumentet, det som virkelig hadde truffet spikeren på hodet, det kommer aldri til deg når du trenger det, men heller når diskusjonen er over. Hvorfor?»

– I en krangel forsvarer hjernen seg selv og jobber i 100 kilometer i timen. Gjennom arbeidsuken svarer du på e-post, deltar i Zoom-samtaler og vi hører deg selv puste tungt. Den største barrieren for innovasjon er at man ikke har tid til å tenke. Det sekundet du ga deg selv tid til å tenke, var for eksempel i dusjen, og da treffer det.

– Kunstig intelligens vil utkonkurrere oss

Wardle kaller hjernens sinnstilstand på jobb «busy beta»:

– Du har ikke tilgang til underbevisstheten din. Døren er lukket. 13 prosent av hjernen din er bevisst, 87 prosent av hjernen din er ubevisst. Min jobb er å gjøre deg leken. Det øyeblikket jeg hører deg le, vet jeg at jeg har åpnet døren og plassert deg i boksen «amazing alpha», der de beste ideene kommer frem.

Wardle mener dette er viktig, også med tanke på hva vi har i vente i fremtiden.

– Kunstig intelligens vil dominere 20-30 prosent av jobbene vi gjør i dag innen ti år. Hvordan skal vi konkurrere med det? Det kan vi ikke.

Men eksperter på området har framhevet et par egenskaper som blir de viktigste i møte med kunstig intelligens, hevder Wardle.

– Det er de som er vanskeligst å programmere inn i kunstig intelligens, egenskapene du er født med: kreativitet, intuisjon og fantasi.

Tror AR vil overskride VR

Den tidligere Disney-toppen spår at drastiske endringer vil ta sted innen de neste ti årene.

– Hvis vi ville at det skulle snø i dette rommet om to år, og vi begge hadde brillene våre på, vil det snø om to år, sier Wardle.

Hvis du vil klemme en karakter i Disney i dag, må du kanskje vente i to timer for å gjøre det, påpeker den tidligere Disney-toppen.

– Og la oss si det er Elsa, men hun ikke snakker norsk. Din lille pike snakker kun norsk. «Vel, jeg ventet i to timer for å møte noen som ikke snakker norsk». To år fra i dag vil du velge når Elsa kommer på besøk, hvor det skal være og hvilket språk hun snakker, sier Wardle.

– Det kalles AR (augmented reality, eller utvidet intelligens, red.anm) og det kommer til å blåse forbi VR (virtuell virkelighet, red.anm) på et blunk, sier han.

– Så det er der du putter pengene dine i i dag?

– Å gud, ja.

Dette mener han også kommer tydelig frem i sportsverden.

– Jeg jobbet med den nasjonale basketballforeningen for et par år siden. De tror virtuell basketballomsetning vil overskride omsetningen til fysisk basketball om mindre enn 20 år, og at virtuell basketball vil være i de olympiske leker innen 2044.

– Når Orlando Magic spiller en fysisk kamp hjemme får de rundt 14.000 tilskuere. Når to virtuelle lag møttes fikk de 84.000 mennesker i stadium, tre millioner mennesker online og vi solgte 786.000 dollar av virtuelt «merch» som ikke eksisterte i mer enn tre timer.

Wardle påpeker at det er tre manglende elementer som må på plass før virtuell virkelighet vil klare å erstatte opplevelsen av fysiske kamper.

– Det ene er ansiktet vårt. Vi ser alle døde ut, som er litt skummelt når man prøver å ha et brainstorming-møte med noen.

– Så er det berøring og lukt, som Ikke er der enda - enda.

Tror du det?

Konferanseindustrien snart vil gå over til virtuell teknologi også, spår Wardle.

– Hva har endret seg med konferanseindustrien siden første gang jeg deltok på en konferanse? Ingenting. Det er nettverk, foredragsholdere, pauser, lunsj, flere foredragsholdere og til slutt er det ferdig. Vi drar hjem inspirert, men en uke senere spør noen hvordan det var, og du sier «det var flott, men jeg kan ikke huske noen ting».

– Folk vil bli inspirert og motivert, men det de virkelig vil ha er verktøy som kan hjelpe dem dagen etterpå med å utvikle og lede selskapet. Der tror jeg vi svikter.

Fremover tror han alt er på vei mot digitale løsninger.

– Konferanseindustrien går virtuelt, den bare vet det ikke enda. Teknologi vil gjøre det mulig. Se på metaverset, sier han.

– Jeg gjør allerede workshops i virtuell virkelighet med en kvinne i Sør-Afrika, men jeg var i Orlando. Hun gikk bort til meg og ga meg hennes virtuelle penn i hennes virtuelle hånd som ikke eksisterte. Jeg tok den ut av hennes virtuelle hånd, med min virtuelle hånd og skrev på en virtuell post-it-lapp med virtuelt blekk.

Samtidig peker han på at klimautfordringene vil fremheve behovet for å få slike arrangementer over i et annet univers.

– Tror du det vil være sosialt, etisk og moralsk ansvarlig å fly 2000 mennesker til en konferanse i en annen by. Nei, det vil det ikke være.

Gen Z er den største utfordringen

Budskapet er at teknologien utvikler seg fort. Samtidig har man en ny generasjon som skal ut i arbeidsmarkedet. Her mener Wardle dagens bedrifter vil møte store utfordringer.

– Den største utfordringen ethvert selskap står overfor i de neste ti årene er Generasjon Z, mener Wardle.

– Hvorfor? Fordi de ikke vil jobbe for deg, sier han bestemt, og legger også til at de ikke bryr seg om penger.

Dette begrunner han med at selskaper fokuserer på kvartalsrapporter, mens den nye generasjonen i arbeidslivet bryr seg om at arbeidet skal gi mening. Duncan spår et sammenstøt.

– Og det kommer til å bli stort. De fleste selskaper vet ikke hva ordet hensikt er, de sier de gjør det, men de gjør ikke det.