*Nettavisen* Økonomi.

Tidligere VG-journalist klar for TV 2: – Forstår at ansettelsen er kontroversiell

I FOKUS: Journalist Lars Joakim Skarvøy fra VG har vært i hart vær siden Giske-saken hans ble publisert. Her sammen med journalist Farid Ighoubah fra Nettavisen og partileder Knut Arild Hareide, etter lunsjpausen på KrFs ekstraordinære landsmøte.

I FOKUS: Journalist Lars Joakim Skarvøy (foran) fra VG har vært i hardt vær siden Giske-saken hans ble publisert. Her sammen med journalist Farid Ighoubah fra Nettavisen og partileder Knut Arild Hareide, etter lunsjpausen på KrFs ekstraordinære landsmøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Den tidligere VG-reporteren vender tilbake som politisk journalist, melder Medier24.

16.09.20 14:56

Lars Joakim Skarvøy var sentral i den mye omtalte Sofie-saken til VG i 2019.

Saken omhandlet Sofie Bakkemyr og Trond Giske som danset på Bar Vulkan, og endte med at VG ble felt i PFU, og Skarvøy mistet jobben sin i avisen.

Til Medier24 sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække at de har ansatt Skarvøy for hans teft, samfunnsforståelse og erfaring. Hun anerkjenner samtidig at ansettelsen kan skape reaksjoner:

– Jeg forstår at ansettelsen kan oppfattes som kontroversiell. Derfor har vi også gått mange runder med han. Det er gått ett og et halv år siden det skjedde, og feilene han gjorde i Sofie-saken har ikke endret på det han har prestert tidligere i sitt journalistiske virke, sier hun til Medier24.

Klikk på bildet for å forstørre. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 forsvarer avgjørelsen om å ansette Skarvøy.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 forsvarer avgjørelsen om å ansette Skarvøy. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Ifølge nettstedet skriver Skarvøy på TV 2s interne sider at han er glad og ydmyk for å returnere til den politiske journalistikken. Han legger seg også flat:

– Jeg er lei meg for de feilene jeg og VG begikk, og som rammet Sofie på en vond måte. Sofie fortalte meg at hun mente det som skjedde var uproblematisk, og selv om vi visste det, så ga artikkelen vi publiserte i VG et veldig annet inntrykk. Jeg tok det ikke alvorlig nok da hun forsøkte å si fra. Jeg gjentar beklagelsen min: Unnskyld, Sofie. Jeg tabbet meg ut, sier han, sier han.

– TV 2 gjorde kritisk journalistikk på meg. Det synes jeg var ubehagelig, men også fortjent. Jeg opplevde TV 2s reportere som profesjonelle, og i ettertid har jeg hatt gode samtaler med dem. Nå gleder jeg meg til å få dem som gode kolleger, og bli en del av en sterk og slagkraftig redaksjon, sier Skarvøy.

Det hele startet da VG i februar 2019 publiserte en video som Bakkemyrs venninne hadde tatt på Bar Vulkan i Oslo. Videoen viste Giske som danset med Bakkemyr. VG siterte henne på at «det ble litt mye» og vinklet saken som en ny metoo-anklage mot Giske.

I mars gikk Bakkemyr ut i TV 2 at hun var feilsitert av VG.

– Da han leste opp artikkelen for meg, sa jeg klart fra om at han måtte fjerne den delen av sitatet. Da sa journalisten at «da ser det rart ut». Jeg svarte at «ja, men da får det bare se rart ut». Han argumenterte mot meg hele veien, selv om jeg gjentok at jeg ikke opplevde hendelsen som ubehagelig, sa hun til TV 2.

Klikk på bildet for å forstørre. SNAKKET VG IMOT: Sofie Bakkemyr gikk ut i TV 2 og sa at hun var feilsitert av VG. Kampen om sannheten ble en stor belastning for kvinnen, som til slutt vant både i PFU og mottok erstatning fra VG.

SNAKKET VG IMOT: Sofie Bakkemyr gikk ut i TV 2 og sa at hun var feilsitert av VG. Kampen om sannheten ble en stor belastning for kvinnen, som til slutt vant både i PFU og mottok erstatning fra VG. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

I flere måneder etter dette, raste kampen om sannheten. Blant annet laget VG en egen evalueringsrapport om sin egen dekning.

Også denne rapporten ble avisen felt for i PFU.

Da rapporten ble lagt fram, sa VG-journalist Lars Joakim Skarvøy «Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå». Sofie avviste dette og sa at Skarvøy løy.

Kort tid etter at rapporten ble lagt fram, tok Skarvøy permisjon fra VG. Senere sluttet han i avisen.

I november inngikk Bakkemyr og VG forlik. Hvor mye VG måtte betale i erstatning for å slippe å få saken i retten, er ukjent.

I anledning at hun talte en mediegigant som VG imot ble Sofie Bakkemyr nominert til Årets navn 2019 i Nettavisen:

Nettavisens jury skrev om Sofie: «Å snakke en mediegigant som VG midt imot, krever stort mot. For Sofie hadde det utvilsomt vært mer behagelig å forbli i kulissene av Giske-saken. Heldigvis for Giske og journalistikken, ville ikke Sofie at uretten skulle bli stående, og sa derfor høyt og tydelig ifra om at hun var feilsitert av avisen. Sofie-saken førte til selvransakelse i media generelt og i VG spesielt».

Skarvøy var ansatt i ni år i VG før han etter Sofie-saken gikk over til Schibsted, hvor han skulle jobbe med prosjekter knyttet til satsingsområdet innen medier, ifølge en tidligere pressemelding. Nå er han klar for TV 2.

Solbrække bekrefter overfor Medier24 at hun har vært i kontakt med Bakkemyr om ansettelsen av Skarvøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.